Minska smittorisk vid idrott och motion

Nu stänger Luleå kommun flera anläggningars omklädningsrum och gör andra anpassningar för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. I och med åtgärderna erbjuder kommunen föreningar möjligheten att fortsätta sina aktiviteter så säkert som möjligt.

– Vi försöker ha anläggningarna tillgängliga men anpassar oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Patrick Zetterkvist, chef idrott, motion och rekreation Luleå kommun, och fortsätter:

– Det är viktigt att påpeka att det är individens eller föreningens ansvar att följa anpassningarna genom att exempelvis byta om hemma. Vi kommer inte vara poliser i frågan.

En av åtgärderna är att gymkunder ombeds byta om hemma för att minska antalet personer i badhusens omklädningsrum.

Åtgärderna som gäller från nu är:

Generellt – Information om hur vi tillsammans kan minska smittspridning sätts upp på alla kommunens anläggningar.

Badhusen – Simskolor och babysim ställs in. Kunderna återbetalas till fullo och kontaktas via e-post. Vidare uppmanas gymkunder att byta om och duscha hemma för att minska antalet personer i badhusens omklädningsrum. För badgäster så låses en hel del skåp i omklädningsrummen för att hjälpa besökare att hålla avstånd och bubbelpoolen i Gammelstads badhus stängs av.

Idrottsplatser och friluftsliv – Omklädningsrummen på Nyabvallen stängs av både vid träning och match. Spelare och aktiva hänvisas till att byta om hemma. Värmestugan vid Ormbergsbacken samt vid skidspåren på Ormberger stängs av för allt annat än toalettbesök.

Ishallar – Sunderby ishall hålls öppen enligt plan fram till 30 april, men med anpassningar: Inga matcher eller tävlingar får anordnas, enbart aktiva och ledare som ska träna får vara i hallen, uppvärmning innan träning ska ske utomhus, omklädningsrum stängs, träningstider förkortas med 10 minuter för att skapa utrymme mellan träningarna. Övriga ishallar är redan stängda för säsongen.

Övriga hallar – Inga matcher får anordnas i kommunens sporthallar. Omklädningsrum stängs i de sporthallar andra toaletter finns tillgängliga. I Arcushallen hänvisas föreningar att använda A-porten för ingång och B-porten för utgång för att minska antalet personer som möts i dörren.

Text: Therese Hedman

Foto: Pexels

03 april 2020

Logotyp