Nyheter inför valet 11 september

Fler valdistrikt, nya lokaler till förröstningen samt ökat skydd av din valhemlighet är nyheter för i år. Kommunens valsamordnare Inger Fältros Lundgren förklarar vad som gäller.

Din vallokal kan ha ändrats

Kommunen är nu indelad i 49 valdistrikt, vilket är fem fler än vid tidigare val. Det innebär att den lokal där du tidigare har gått och röstat i, kan ha ändrats. Orsaken till förändringen av valdistrikt är att Luleå kommun växer.

– På ditt röstkort kan du se vilken som är din vallokal. Röstkorten skickas ut när förtidsröstningen börjar, den 24 augusti, säger Inger Fältros Lundgren.

Du kan även hitta ditt valdistrikt och vallokal genom att skriva in din adress i sökfunktionen på Kommunkartan  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.under fliken: Kommun och politik/val 2022.

Även lokalerna där det går att förtidsrösta har förändrats. Förslag på var du kan förtidsrösta finns på ditt röstkort och på kommunens webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler valdistrikt delar vallokal

I år kommer fler valdistrikt att dela vallokal, till exempel i sporthallar, berättar Inger Fältros Lundgren:

– Det kommer att finnas skyltar som visar var du ska lämna din röst. Vid behov kan även röstmottagare lotsa dig rätt.

Inger Fältros Lundgren, valsamordnare på Luleå kommun, arbetar med förberedelser inför höstens val. Bland annat utbildning av ungefär 450 frivilliga som ska jobba som röstmottagare, både i förtidsröstningen och i vallokalerna.

Valhemligheten har stärkts

Den så kallade valhemligheten, att ingen har rätt att få veta hur någon annan röstar, har stärkts inför detta val. 

– I samtliga lokaler finns valsedlar för politiska partier. Alla valsedlar kommer att vara placerade bakom insynsskydd, där en väljare i taget får vistas. Behöver du assistans kan du be en röstmottagare om hjälp, säger Inger Fältros Lundgren. 

 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Illustration och foto: Luleå kommun

Logotyp