Kallt och dragigt i villan – energirådgivaren ger råd och tips

Att se om sitt hus inför vintern är alltid en bra idé. Är du osäker på vad som är bäst att göra för just ditt hus – kontakta kommunens energi- och klimattrådgivare så kan ni tillsammans titta på ditt hus unika förutsättningar.

Måste du ha raggsockor och tjocktröja hemma i villan för att inte frysa under vinterhalvåret? Det kan bero på onödiga värmeläckage till exempel på grund av dåliga tätningslister runt fönster och dörrar eller att det är för lite isolering på vindsbjälklaget.

Här ger kommunens energi- och klimatrådgivare tips på både små och stora åtgärder som du kan göra för att uppgradera ditt hus och få ett mer behagligt inomhusklimat. På köpet får du ett energisnålare och mer klimatsmart hus.

Så här under hösten är det klokt att se över sitt hus inför vintern. Det finns många saker man kan göra för att slippa drag, få det skönare inomhus och på så vis också minska sitt energibehov.

Tätningslister, drevning och tilläggsisolering av vinden

Något av det enklaste man kan göra för att minska drag i sitt hus är att se över alla husets tätningslister. Alla dörrar och fönster ska vara försedda med tätningslister så att de sluter ordentligt tätt. Inför vintern är det klokt att se över dessa tätningslister eftersom de kan ha gått sönder eller blivit torra och dåligt fungerande.

Det är ofta just kring fönster och dörrar man upplever drag i ett hus och det kan finnas ytterligare en orsak till det förutom dåliga tätningslister. Det kan vara dåligt ”drevat” som man säger på fackspråk, vilket betyder att det är dåligt isolerat mellan dörrens eller fönstrets karm och själva väggen. Det finns ju alltid ett litet mellanrum mellan karm och vägg och där kan det vara för lite isolering, det kan ha sjunkit ihop under åren eller så isolerades det aldrig ordentligt när huset byggdes. Det kan man åtgärda genom att ta bort listerna eller fodret runt fönstret eller dörren och undersöka hur mycket isolering det finns där. Är det för lite kan man trycka in lite mer där det behövs och sen sätta upp listerna igen. En enkel åtgärd som kan göra stor skillnad!

All värme stiget uppåt. Genom att isolera vindbjälklaget sätter du en mössa på ditt hus.

Tilläggsisolera vindbjälklaget

En annan ofta relativt enkel åtgärd som gör ännu större skillnad när det gäller att minska sitt energibehov är att tilläggsisolera vindsbjälklaget eller om man har inredd vind, undertaket. All värme stiger ju som bekant uppåt och att lägga till mer isolering på vinden eller taket blir som att sätta en mössa på huset.

Detta är en åtgärd som oftast betalar sig inom bara ett par år, isoleringsmaterial är inte så dyrt och det minskade energibehovet kan sänka din energiräkning med flera tusen kronor per år. Energimyndigheten rekommenderar att man har ca 500 mm isolering på vindsbjälklaget eller i undertaket. Ett exempel är om man i en 120 m2 stor enplansvilla har ca 10 cm isolering på vinden och lägger till 40 cm så minskar energibehovet per år med nästan 6000 kWh.

Fönster och dörrar står för ca 30 procent av värmeläckaget i ett hus.

Större åtgärder - Fönsterbyte och isolering av fasaden

Har man äldre tvåglasfönster så finns det en stor potential till energibesparing genom att byta till moderna treglasfönster med lågt U-värde. U-värdet beskriver hur mycket värme som går ut per kvadratmeter vid en grads skillnad mellan inomhus- och utomhustemperatur. Enheten för U-värdet är W/m2K och ju lägre värdet är desto bättre är det. Nya fönster och dörrar ska ha ett U-värde på lägre än 1,0 för att vara riktigt energieffektiva.

Att byta fönster är en ganska stor investering men om du ändå ska bygga om eller renovera är det en bra åtgärd ur energisynpunkt. Bor man i ett äldre hus ska man dock vara försiktig så man inte förstör husets utseende med fönsterbytet. Istället för att byta fönstren kan man då sätta in en tredje glasruta eller ersätta en av glasrutorna med en energiglasruta. Även dörrar kan behöva bytas ut, byt då till en dörr med lågt U-värde på dörr och karm tillsammans.

Många småhus och villor har relativt lite isolering i ytterväggarna men att tilläggsisolera fasaden är ofta en ganska kostsam och tidskrävande åtgärd. Därför rekommenderar vi energirådgivare att göra det i samband med att man ändå måste byta fasad eller om man ska bygga om på något annat sätt. Energimyndigheten rekommenderar att man har ca 300 mm isolering i fasaden.

Är du osäker på vad som är bäst att göra för just ditt hus – kontakta kommunens energi- och klimattrådgivare så kan ni tillsammans titta på just ditt hus unika förutsättningar.

Att se om sitt hus inför vintern är alltid en bra idé!

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Foto: Shutterstock, Pixabay

Logotyp