Lärling - ett steg närmare drömmen

–Det bästa är när det kommer in en riktigt trasig stötfångare. Ju jävligare desto roligare, säger Maria-Sofia Wikström som just nu går lärlingsutbildningen på Vuxenutbildningen i Luleå.

Maria-Sofia har gjort något som många drömmer om. Hon har sadlat om och bytt bransch. Efter tio år som undersköterska följde hon sina drömmar och tog tjänstledigt för att utbilda sig till billackerare. Fram till sommaren 2018 gör hon sin lärlingsutbildning på Luleå Plåt & Billack.

– Jag har alltid haft ett stort bilintresse. Men när jag växte upp i Pajala fanns inte Fordonsprogrammet så jag läste Omvårdnads och på den vägen blev det, berättar hon.

Efter att ha gått och tänkt på detta i många år var det ett renoveringsprojekt med en Ford Edsel från -58 som fick henne att bestämma sig.

– Det var så roligt att jag bestämde mig för att ta steget och söka till lärlingsutbildningen, säger Maria-Sofia.

kvinna lackar en bil

Maria-Sofia Wikström lever sin dröm, att bli billackerare.

Yrkesstolthet viktig

Att hon valt lärlingsutbildning för att kunna arbeta med sitt intresse är en god förutsättning för att lyckas. I alla fall om man ska tro Björn Johansson, ägare, Luleå Plåt & Billack.

– Det viktigaste för att en lärling ska lyckas är att vara intresserad. Sen bygger vi tillsammans med Vuxenutbildningen vidare därifrån och ger de bästa förutsättningarna vi kan, förklarar han.

Björn Johansson ser fram emot att erbjuda nya lärlingsplatser i framtiden.

– På samma sätt som att vi vill skicka ut perfekta bilar från verkstaden vill vi skicka ut perfekta lärlingar i arbetslivet. Det ligger en yrkesstolthet i det, förklarar han.

en kvinna och en man vid ett bord

Björn Johansson hoppas att Maria-Sofia Wikström tar över hans firma om tio år.

Kompetensförsörjning krävs

Fler lärlingar lär behövas framöver. Många branscher skriker efter anställningsbara personer, vet Björn Markinhuhta som är lärare på lärlingsutbildningen:

– Vi behöver fler som Maria-Sofia som karriärväxlar men även högstadieelever som vill gå utbildningen. Som lärling lär du dig mycket genom praktisk övning. Du tillbringar fyra dagar i veckan hos ett företag. Sen har du en hemmastudiedag där du bland annat fördjupar dig i teoriuppgifter. Utbildningen ger gymnasiebetyg och du är även berättigad att söka studiemedel från CSN, förklarar han.

I framtiden hoppas Maria-Sofia att hon får fortsätta att arbeta med just det hon gör nu. Björn Johansson hoppas att hon blir kvar på firman:

– Jag hoppas att hon har tagit över det här företaget om 10 år! Hon kommer att bli bättre än vad jag är. Då får hon lära mig hur man gör, avslutar han.

FAKTA lärlingsutbildning

  • Intresseanmälan till lärlingsutbildningen kan göras på lulea.se.
  • Arbetsgivare som vill veta mer kan vända sig till Vuxenutbildningen i Luleå.
  • Utbildningsområden som erbjuds är bland annat inom omsorg, hantverk, industri/teknik, handel och service, fastighetsskötare, lokalvård, restaurang samt drift och underhåll

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Robin Lindquist

Foto: Magnus Stenman

Logotyp