Varje vårvinter släpper Statistiska centralbyrån, SCB, befolkningsstatistik för föregående år. Rapporten visar folkmängd och befolkningsförändringar, till exempel födda, döda och in‑ och utflyttade och finns bland annat per län, kommun, kön, ålder, civilstånd, födelseland och medborgarskapsland. Statistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda personer som Skatteverket lämnar till SCB. Det är ett viktigt underlag för många kommuner som önskar få en bild av platsens utveckling och Luleå kommun är inget undantag. Kommunen följer statistiken noggrant, säger analytikern Robert Dahlin:
– Det är en viktig pusselbit då statistiken hjälper oss förstå hur vår befolkning växer och vad som behöver göras för att skapa en ännu bättre kommun. Något positivt är att vi är tillbaka på de etablerade nivåer som sågs under 2018 till 2022. Runt 2023 såg vi en liten dipp men nu har vi återhämtat oss.
Nu ska resultatet från rapporten analyseras, fortsätter han:
– Vi ska nu bryta ner siffrorna ännu mer för att kunna identifiera flyttströmmar utifrån kön och ålder. Det blir ett underlag som delges med politiken, tjänstepersoner och andra beslutsfattare för att de ska kunna fortsätta ta välgrundade beslut som hjälper Luleå att fortsätta växa.
Resultatet i korthet
- Totalt har Luleå kommun växt med 293 personer under 2024. Totalt landade antal kommuninvånare på 79 645 personer.
- 3666 personer valde att flytta ut men ännu fler valde att flytta in – totalt 4121 blev nya Luleåbor under året. Ett tydligt mönster är att antalet Luleåbor ofta dippar i juli, när studenterna lämnar, och gör ett lyft i augusti då nya studenter börjar.
- Fler har dött än fötts i kommunen, 774 respektive 613 personer. Att kommunen har växt beror alltså främst på hit-flyttarna.
- 766 personer invandrade från andra länder till Luleå. 2024 års siffra påverkas av att Ukrainare fick möjlighet att folkbokföra sig i Sverige under 2024, vilket innefattade 200 personer.
Luleå kommun har sedan några år tillbaka ett mål om att 100 000 personer ska bo i kommunen 2040, 20 3555 fler invånare än vad siffrorna visade 2024. Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande:
– Ännu är vi inte uppe i den årliga befolkningsökningen som vi behöver för att nå våra mål och se till så vi kan genomföra samhällsomställningen på det sättet vi vill. Däremot är årets siffror ett kvitto på att vi är på väg i rätt riktning. Det finns ett tydligt intresse för att flytta till Luleå, både från andra delar av Sverige och från andra delar av världen.
Arbetet med att locka fler invånare till kommunen fortsätter:
– Vi jobbar aktivt för att visa resten av Sverige och världen att Luleå är en fantastisk plats att bo, leva och verka i. Arbetet med samhällsomställningens alla delar har bara börjat och kommer leda till spännande jobb och möjligheter för de som vill ta chansen.