Agnes och Yasmine vann förrättstävlingen

Tolv elever från livsmedels- och restaurangprogrammet årskurs två tävlade om att få göra den förrätt som ska serveras under Luleå Business Awards, en galakväll med över 750 personer i publiken. Vinnarna blev Yasemine Irribarra och Agnes Johansson som skapade en spännande vegetarisk förrätt.

På livsmedels- och restaurangprogrammet kan du välja att antingen utbilda dig mot kök och servering eller mot bageri och konditori. Men innan du väljer får du kunskaper om båda inriktningarna och får en inblick i olika yrken inom livsmedelsbranschen, för att sedan specialisera dig inom ett yrkesområde till årskurs 2. Exempel på yrken efter avslutad utbildning: Kock, servitör/servitris, bagare/konditor.
Läs mer om livsmedels- och restaurangprogrammet. Länk till annan webbplats.

Agnes Johansson (tv) och Yasmine Irribarra ser fram emot att få bjuda näringslivet i Luleå på sin vinnarrätt.

– Utan er lärare hade vi inte fått vara med om det här, ni har lärt oss så bra, säger en av eleverna och hela klassen applåderar Linda Kyro och Viktor Aspvik som är ansvariga lärare på livsmedels- och restaurangprogrammet i Luleå.

Två andra som också får applåder är Agnes Johansson, 17 år och Yasemine Irribarra, 18 år, som just meddelats att de vunnit dagens tävling. Båda går årskurs två på livsmedels- och restaurangprogrammet i Luleå och valde att tävla i par i dag.

– Jag hämtar inspiration från resor och på nätet, säger Agnes Johansson om sin matlagning. Det ska bli kul och ett minne för livet att få göra den här förrätten till Luleå Business Awards.

Yasmine Irrabarra, med ursprung i Chile, hittar inspirationen i familjen.

– Min mormor gör jättegod smakrik mat. Jag håller med Agnes, det känns jätteroligt, och det bästa är att vi har stöd av varandra.

För fjärde året i rad hölls förrätts-tävlingen där eleverna får tävla med en egenkomponerad vegetarisk förrätt på säsongens råvaror. Tillsammans med kocken Arvid Nilsson från Liverestaruangen i Luleå Energi Arena ska vinnaren sedan återskapa och servera rätten under Luleå Business Awards den 23 maj, galan där man hyllar näringslivet i Luleå och som brukar locka mer än 750 personer.

Juryn var imponerad av kreativiteten och den höga nivån. De gav också sina egna tips till eleverna.

Eleverna fick presentera sina förrätter för en erfaren jury bestående av Terese Ahlbäck, projektledare Luleå Business Awards/Luleå kommun, André Edlund, Ats krog, Petter Nyberg, restaurang CG, Arvid Nilsson, Liverestaurangen och Emma Laiti, Börje Olsson.

Det rådde inte brist på kreativitet och ungdomarna serverade, vissa individuellt och andra i par, rätter gjorda av kålrabbi, blomkål, sparris, grönkål och rotselleri.

– Det ska kännas gala, vara gott men även snyggt, det är en av utmaningarna för eleverna i dag, sa Petter Nyberg från restaurang CG.

André Edlund, grundare av ATs Krog:

– Det är första rätten på kvällen, den ska sätta tonen för resten av menyn, så det är en tuff uppgift.

Juryn bedömde syra, sälta, hetta, umami, konsistens och hur man tagit hand om råvarorna.

– Rätten ska vara tillagad av säsongens råvaror och vi tittar på att man kan ta tillvara hela grönsakerna så inget behöver slängas. Men vi bedömer självklart också uppläggningen, sa Emma Laiti, Börje Ohlsson.


Svårt att utse vinnare

Juryn var enig om att det i år var väldigt svårt att utse en vinnare då alla rätter höll hög kvalitet. De gav eleverna varma applåder och förstås till Agnes och Yasemines vinnarrätt.

– Den har en perfekt balans mellan smak och estetik. En härlig helhet som tilltalar, sa Terese Ahlbäck, projektledare för galan.

Motiveringen löd: "En förrätt som kombinerar säsongens råvaror med hetta och syra och verkligen väcker smaklökarna. En vacker presentation som skapar en härlig och inbjudande helhet."

Arvid Nilsson, Liverestaurangen:

– Vi ska kunna servera det här till nästan runt 750 personer och den här rätten funkar. Det ska bli kul att höra vad publiken tycker om den smörstekta sparrisen med parmesan- och citronkräm, picklad kålrabbi, friterad rotselleri och kapris, chiliolja och vattenkrasse med citroncest på.

 

Perfekt balans mellan smak och estetik. Den vinnande förrätten tillagad av bland annat smörstekt sparris.

Om Luleå Business Awards

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Alexandra Nyman

Foto: Sanna Kalla

Logotyp