Antik dörrutsmyckning på Luleås äldsta skola tillbaka efter 30 år

En dålig idé och missnöje bland Luleås arkitekter gjorde att ett antikt föremål var försvunnet i mer än 30 år från Östra skolan i centrala Luleå. Vad hände egentligen och hur hittade man det?

– Det var en ren slump, säger Stefan Marksved, projektledare på Luleå kommun.

Östra skolan byggdes 1901 och är idag Luleås äldsta skola. Bortsett från åren 1980–1995 har skolverksamhet alltid bedrivits i stenbyggnaden. Östra skolan klassas som en ”särskilt kulturhistoriskt intressant byggnad” och här studerar idag elever från förskolan till årskurs 6.

Bild på renoverade entrédörren på Östra skolan och en gammal bild från tidigt 1900-tal på samma dörr med texten "Hittat" i en röd rektangel.

När entrédörren till Östra skolan i slutet av 80-talet hade gjort sitt och det var dags ersätta dörren efter en nästan 90-årig lång tjänst uppstod ett missnöje bland Luleås arkitekter och kulturintresserade. Den tidigare dörren, som var en klassisk ekdörr, hade kommunen bestämt skulle ersättas mot dåtidens populära aluminiumdörr. Det skulle med andra ord bli en helt ny dörr som inte alls skulle efterlikna den ursprungliga. Uppståndelsen ledde till att man ändrade sig – vilket skulle visa sig inte bli bättre och starten på frånvaron av den antika dörrutsmyckningen som då varit med sen skolans begynnelse:

– Jag tror egentligen att det blev någon halvlösning. Man valde att stryka idén på aluminiumdörr och istället ersätta det med något hastverk av frigolit och spårad plywood. Antika ornamenten, eller dörrutsmyckning som du också kan kalla det, togs ner och försvann, säger Stefan Marksved, projektledare på Luleå kommun.

Bild på projektledare Stefan Marksved utanför nya entrédörren till Östra skolan.

Stefan Marksved, projektledare på Luleå kommun, utanför nya entrédörren till Östra skolan.

Hittat i källaren

Varför den ursprungliga dörrutsmyckningen försvann är oklart. Konstaterat är att kommunen ersatte originalversionen med en ny, som inte alls var gjord med samma detaljrikedom eller kvalité.

– Återigen blev det någon halvlösning där, säger Marksved när vi tittar på den nygamla och återfunna dörrutsmyckningen.

Bild på Östra skolans entrédörr innan årets renovering och en bild på entrédörren från 1922 med flertalet personer.

Entrédörren innan årets renoveringen och tidigare dörren för 100 år sedan, 1922.

Men vart tog dessa antika föremål egentligen vägen? Marksved säger sig inte veta exakt men tror att de hamnade i stadshusets källare – där dörrutsmyckningen återfanns:

– Säkert hamnade ornamenten bara där och glömdes bort. Det var en ren slump att vi hittade dom.

Ren slump? Hur menar du då?

– Jag mejlade en kollega på Stadsarkivet om att få gamla bilder och ritningar på dörren, och utan någon förvarning fick jag till svar att han kände igen och visste var dörrutsmyckningen fanns. Det måste jag säga ändå är lite galet, att han hade sett dörrutsmyckningen men inte kunnat para ihop det förrän jag och vårt projekt med Östra skolan kom.

Bild på originalritning för Östra skolan och entréingången.

Originalritning för Östra skolan och entréingången.

Extra kul med historiska byggnader

Med ornamenten, elle dörrutsmyckningen, tillbaka efter 30 år är Östra skolan sig lik igen. Framför allt då Luleå kommun i samband renoveringen under sensommaren och hösten också har målat dörren i sin originella gröna linoljefärg och använt ekträ. Stefan Marksved, som var en av personerna bakom renoveringen från Luleå kommun, är i efterhand nöjd med resultatet:

– Förutom något teknisk fel så har arbetet gått smärtfritt och det är något särskilt att arbeta med lite äldre byggnader. Speciellt när vi i Luleå inte är så bortskämda med det.

Bild på entrédörren och nya utseendet en solig höstdag.

Entrédörrens nya utseende.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto: Adam Larsson Englund och Luleå kommun

Logotyp