Årets vinnare av företagarstipendiet är korad: ”En oas av välbefinnande”

Varje år delar Luleå kommun ut ett företagarstipendium på 15 000 kronor till en företagare i kommunen. Syftet är att uppmärksamma företagare som är goda förebilder för andra företagare och för hela samhället. Årets vinnare, Mia Viltok, har varit verksam i nästan 20 år och är proffs på hållbar skönhet.

Tidigare under året kunde Luleåborna nominera deras favoriter bland de lokala företagarna. Luleå kommuns kontor för näringsliv och omvärld valde sedan ut ett antal företagare som följde kriterierna. Kommunstyrelsen hade därefter det slutgiltiga ansvaret att kora vinnaren.

Vid urvalet av stipendiater bedömdes främst två aspekter: om företagaren bidrar till ett gott företagsklimat och/eller en bred och växande arbetsmarknad.

Läs mer om Luleå kommuns företagarstipendium här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli grattade ägaren av salongen Znygg, Mia Viltok.

Nu har det årliga priset delats ut. Motiveringen till den årliga utmärkelsen lyder: ”Znygg - Mia Viltok studio är ett framgångsrikt företag och en oas för välbefinnande. Mia Viltok är inte bara en skicklig företagsledare utan också en inspirerande ledare som brinner för coaching och utveckling. Som företagare är Mia Viltok en förebild bl a genom sitt prisade ledarskap. Därutöver har Mia ett genuint engagemang för hållbarhet som genomsyrar verksamheten och bidrar till mervärden för kunderna, personalen och miljön.” Trots att företagarstipendiumet inte är hennes första utmärkelse så var motiveringen betydelsefull, berättar Mia:

– Det är otroligt fina ord och det känns lite svårt att ta in. Det här är ju min vardag så ibland blir man nog lite fartblind. Jag älskar utveckling och vill alltid komma vidare så det är nyttigt för mig att få tycka på paus, ta in de fina orden och njuta av det. Motiveringen var otroligt, otroligt fin och jag känner mig jättestolt.

Znygg har idag nio anställda som alla är högst involverade i företagets utveckling och i vinsten, menar Mia:

– Jag delar priset med hela teamet. Dom är otroligt involverade och delaktiga i hur långt vi kommit. Såklart är man som företagare ytterst ansvarig och det har inte alltid varit en dans på rosor. En hel del blod svett och tårar, också.

Mia står vid en spiraltrappa.

Enligt ägaren Mia Viltok är hållbarhet A och O.

En prisbelönt salong med känsla för hållbarhet

I 17 år har Znygg funnits i Luleå och grundades av Gällivarefödda frisörmästarinnan Mia Viltok. I dag erbjuder de ett brett utbud av skönhetsbehandlingar kring hår, fransar, bryn och spraytan.

På webben skriver ni att ni arbetar för att vara “as green as possible.” När kom tanken kring hållbar skönhet in i bilden?

– Den har alltid hängt med, ända sen 2007. Jag växte upp nära naturen och den betyder väldigt mycket för mig. Den är inte bara vacker utan ger mig energi och ger mig möjlighet att pausa. Utan att ta hand om naturen kan vi inte fortsätta som vi gör. Det är så viktigt att göra det man kan för att ta hand om den. Jag som företagare måste ta mitt ansvar genom att välja bra och hållbara produkter. Vi som frisörer ju spolar ut en del kemikalier och produkter i avloppet när vi genomför vårt jobb. Jag vill känna att jag har gjort det jag kunnat för att minimera det genom att göra bättre val och använda så lite material som möjligt. Man kan inte göra allt men man kan göra så gott man kan.

Vad tror du att er spets är?

– Som frisörer så tror jag att det är upplevelsen och servicen man får hos oss. Vi har byggt upp en oas i staden och trots att vi byggt upp en ganska stor salong så märker man inte som kund av det. Till oss går man inte bara och klipper sig, hit kommer man för egentid och för att bli ompysslad. Man investerar i sig själv och i sitt självförtroende. Vi kvinnor är inte alltid så duktiga på att unna oss och hos oss ska man verkligen känna att det var värt det. Vi lägger stor vikt på att hela upplevelsen ska vara mer än vad man förväntat sig.

– Som företagare sticker vi ut för att personalen är så delaktiga, tror jag. De är frisörer men de är också involverade i företagsutvecklingen och tar beslut i saker som rör deras vardag. Jag är kanske den som sitter längst fram i skeppet och väljer vår huvudriktning men vi alla är med och ror. Det är viktigt att människor får känna delaktighet och vet hur kartan är ritad och vart vi är på väg.

Till sist, vad ska ni göra med prispengarna?

– Jag har ingen plan alls. Vi har en inplanerad personalaktivitet i september som vi kanske kan sätta guldkant på!

Läs mer om kommunens företagarstipendium här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA OM MIA VILTOK OCH ZNYGG

  • Mia & hennes ZNYGG blev utsedda till Årets arbetsgivare 2023 i Sverige, nominerad av sin egen personal.
  • ZNYGG har i skrivande stund fem frisörelever i olika åldrar och brinner för att utveckla och utbilda.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Josefin Högström

Logotyp