Barnens måltider blir upplevelser — favoriträtten är klimatsmart

På Vintergatans förskola på Björkskatan är barnen med i köket och kocken får dem att prova nya smaker. På skolorna i Luleå är kockarna kreativa och barnen får sin röst hörd om vilken mat de gillar.

– Vi jobbar numera med skolmaten utifrån ett restaurangtänk med upplevelser och upplägg. Människor äter så mycket med ögonen, säger Jens Drugge som är kock och enhetschef för måltider på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Frans Tjäder och Noah Johansson hjälper Jens Drugge att lägga upp grönsaker på tallrikar.

Den klimatsmarta måltidsresan

Tänket bakom skolmåltiderna håller på att helt förändras, och nu är kommunen ute på en klimatsmart matresa med barnen som vägvisare. Ungefär 30 till 35 procent av maten som barn får i sig under dagen serveras på skolan. För en del barn är skolmaten den största delen av maten de får i sig under en dag.

– Skolmaten behöver ha ett mindre klimatavtryck och också vara hälsosam. Barnen ska orka med skolan och få i sig bra mat som hamnar i magen och inte slängs, säger Jens Drugge.

Maten måste bli klimatanpassad och det innebär att det används mer råvaror från växtriket. Köttet är inte förbjudet, men ska vara av god kvalitet och mindre andel av kosten eftersom vi behöver tänka mer på klimatet inte minst för barnen som är framtidens innevånare på vår planet.

Viltkött är att föredra, tillsammans med kött från djur som betar i naturen. Vi behöver öppna landskap i Sverige, och naturbeteskött ger ett mindre klimatavtryck.

Barn som äter

Daniel Sperker och Arvid Nilsson tycker det är roligt att vara i köket och hjälpa kocken.


Kocken får barnen att prova nya smaker

Idag serveras det älgfärslasagne med salsasås och olika grönsaker på Vintergatans förskola. En utmaning för kocken Jim är att försöka få barnen att vänja sig vid nya smaker. Han berättar:

– Jag har gjort en bechamelsås på champinjoner i lasagnen. De flesta barn säger ofta att de inte tycker om svamp, så därför provar jag på att servera det i andra former. Svamp är en bra och nyttig råvara, berättar Jim.

För kocken Jim har arbetet blivit mer stimulerande, och nu experimenterar han i köket med olika rätter, råvaror och upplägg av maten. Lika viktigt som hur det smakar är hur maten serveras till barnen — hur det känns i handen och hur det ser ut.

– Det är rolig att fundera på hur man kan få in råvaror i olika rätter. Då behöver man vara lite kreativ. Det går att servera olika grönsaker i roliga former, och lägga upp på fat så det blir färglatt. Det är viktigt att barnen själva kan plocka vad de vill, avslutar Jim.

En av barnens absoluta favoriträtter är klimatsmart – Hummusbollar med tomatsås. Kocken Jim går runt och lyssnar på barnen och lägger direkt märke till vad de gillar eller inte. Barn är kräsna matgäster som säger vad de tycker. I den klimatsmarta matresan för skolan är barnen hela tiden med i förarsätet.

Kock lägger upp grönsaker på fat

Kocken lägger upp grönsaker med olika form och färg som barnen får plocka från.


Recept på hummusbollar — barnens favoriträtt

Kokta eller inlagda kikärter

Dijonsenap

Mycket pressad citron

Spiskummin

Hackad persilja

Salt och peppar

 

Så gör du:

Mixa kikärterna så det blir en massa.

Blanda ihop alla övriga ingredienser med de mixade kikärtorna. Smaka av hela tiden så det inte blir för stark smak om ni ska servera det till barn.

Forma kikärtsmassan til bollar och rulla dem i panko ströbröd (ägg valfritt). Stek hummurbollarna så de får en fin yta.

Servera med en tomatsås med basilika och ris eller pasta.

FAKTA Den klimatsmarta måltidsresan

  • Skolmaten ska vara hälsosam, klimatsmart och barnen ska ha inflytande över vad de äter.
  • Det finns ingen central matlista för alla skolor utan kockarna får vara kreativa och skapa mat själva som barnen gillar.
  • För att barnen ska få en bra framtid,behöver alla äta mer klimatsmart och den mindre mängd kött vi äter ska vara av bra kvalitet, gärna vilt och naturbeteskött som produceras lokalt.
  • En tredjedel av koldoxidutsläppen i världen kommer från matproduktion, främst kött och mejeriprodukter.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Camilla Hermansson

Bild: Jennie Lind

Logotyp