Den klimatsmarta måltidsresan
Tänket bakom skolmåltiderna håller på att helt förändras, och nu är kommunen ute på en klimatsmart matresa med barnen som vägvisare. Ungefär 30 till 35 procent av maten som barn får i sig under dagen serveras på skolan. För en del barn är skolmaten den största delen av maten de får i sig under en dag.
– Skolmaten behöver ha ett mindre klimatavtryck och också vara hälsosam. Barnen ska orka med skolan och få i sig bra mat som hamnar i magen och inte slängs, säger Jens Drugge.
Maten måste bli klimatanpassad och det innebär att det används mer råvaror från växtriket. Köttet är inte förbjudet, men ska vara av god kvalitet och mindre andel av kosten eftersom vi behöver tänka mer på klimatet inte minst för barnen som är framtidens innevånare på vår planet.
Viltkött är att föredra, tillsammans med kött från djur som betar i naturen. Vi behöver öppna landskap i Sverige, och naturbeteskött ger ett mindre klimatavtryck.