Barnens synpunkter fick forma förslag till lekplatsen

I maj tog landskapsarkitekterna Cecilia Ek och Alexander Morell från stadsbyggnadsförvaltningen med sig barn från Benzeliusskolan ut på tre olika platser i Bensbyn för att hitta en bra plats att bygga en lekplats på. I Bensbyn har det aldrig tidigare funnits någon allmän lekplats och med 168 barn under 18 år i byn och 184 barn som går på Benzeliusskolans låg- och mellanstadie så det finns ett uppdämt behov. Genom att gå med barnen till dessa platser ville de också höra vad barnen saknar i byn idag och vad barnen hade velat kunna göra på de olika platserna.

Genom att jobba med barn i utformningen av våra lekmiljöer kan platserna bli ännu bättre för de som ska använda dem, säger Cecilia Ek, landskapsarkitekt på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Barnen hade olika åsikter gällande vilken plats som hade varit bra som plats för lek och många förslag noterades kring vad en bra lekmiljö kan vara.

Förslagen blev två platser, en traditionell lekmiljö och en terrängcykelbana

Barnen hade olika åsikter gällande vilken plats som hade varit bra som plats för lek och många förslag noterades kring vad en bra lekmiljö kan vara. Efter att ha analyserat svaren valde stadsbyggnadsförvaltningen att gå vidare med två olika platser för att kunna uppfylla så många av barnens behov som möjligt. Den ena platsen ska utvecklas till en mer traditionell lekmiljö, medan den andra blir en mindre terrängcykelbana. Platsen för cykelbanan faller under kultur- och fritidsförvaltningens ansvarsområde och därför har en samverkan mellan förvaltningarna påböjats.

Karta över Bensbyn

Stadsbyggnadsförvaltningen valde att gå vidare med två olika platser för att kunna uppfylla så många av barnens behov som möjligt. En traditionell lekmiljö vid nummer ett och en mindre terrängcykelbana vid två.

Under sommaren har gestaltningsförslag för de två platserna tagits fram. Utformningen är baserade både på barnens tankar, medskick och önskemål och på aktuell forskning om barns utemiljöer. Illustrationerna visar gestaltningsförslag i ett tidigt skede. De kan komma att ändras något innan det är dags för byggnation.

Tecknad illustration som visar ett exempel på hur lekparken kan utformas

En skiss på hur lekparken skulle kunna utformas. Det är enbart ett förslag och kan komma att ändras. Ritad av Alexander Morell. Norr är nedåt i bilden.

Tecknad illustration som visar ett exempel på hur lekparken kan utformas

En skiss på hur lekparken med terrängcykelbanan skulle kunna utformas. Det är enbart ett förslag och kan komma att ändras. Ritad av Alexander Morell. Norr är till vänster i bild.

Återkopplingen är en viktig del i processen

På torsdagen den 21 september var det dags för återkoppling till barnen. Därför åkte Alexander och Cecilia för andra gången till Bensbyn för att träffa barnen på Benzeliusskolan. De visade illustrationer på vad som är tänkt att byggas och barnen fick en möjlighet att säga vad de tyckte om förslagen och ge förbättringsförslag. Barnen fick även svar på sina frågor om vad som händer nu och när det förväntas vara klart.

Efter dialogen har vi fått konkreta förslag från barnen som kan komma att öka lekvärdet på platserna, idéer som våra vuxenögon lätt hade missat, säger Alexander Morell, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vid en återkoppling fick barnen en möjlighet att säga vad de tyckte om förslagen och ge förbättringsförslag. Barnen fick även svar på sina frågor om vad som händer nu och när det förväntas vara klart.

Byggnation väntas kunna ske under 2024

Med igångsättningsbeslutet i infrastruktur- och servicenämndens arbetsutskott den 14:e september, är projektet nu officiellt i gång. Näst på tur är att ritningar tas fram under hösten och vintern. Byggnation väntas kunna ske under barmarkssäsongen 2024 och de två lekmiljöerna väntas stå färdiga samma höst.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Cecila Ek, Alexander Morell

Illustrationer: Alexander Morell

Logotyp