Bitarna faller på plats för Hertsö badhus

Invigningen av Hertsöns nya badhus närmar sig och om allt går enligt planerna är det mindre än ett år tills de första badgästerna kan komma på besök. Luleå kommuns projektledare Jan-Henrik Hallebjörk och NCC:s platschef Emil Bergström berättar hur byggnationen har gått och blickar framåt.

Foto: Jennie Lind

Senast Hertsön hade ett badhus var 2016. Nu är det snart dags igen då nya badhuset väntas slå upp portarna i slutet av året, lagom till jul. Jan-Henrik Hallebjörk, projektledare för Hertsö badhus, är nöjd med hur arbetet och samarbetet med byggentreprenören NCC gått sedan byggnationen startade i augusti 2022:

– Vi håller tidsplanen och har hela tiden haft en bra dialog med NCC som bygger badhuset. Det ser riktigt bra ut det som börjas utformas nu, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi egentligen inte haft någon riktig motgång, peppar, peppar. Det har rullat på och vi känner att det finns en positiv attityd bland människorna som bor här till att badhuset snart är redo för gäster.

Badhuset kommer att innehålla tre bassänger och ett café. Emil Bergström, platschef från NCC, berättar att gjutningar av bassängväggarna är klara och att plattsättningsarbetet har påbörjats under hösten 2023. En annan stor milstolpe var när hela badhuset blev tätt vid årsskiftet:

– I januari kan man säga att vi stängde igen lådan då väggar och tak var på plats. Då kunde vi flytta in på ett annat sätt och börja fokusera mer på de inre installationerna, säger han.

Visionsbild: Liljewall arkitekter AB

Vad väntar härnäst?

– I stora drag är det montage av fönsterpartier, sedan kommer fasaden att målas under vår och sommar. Till sommaren och tidig höst kommer markarbeten runt om Hertsö badhus att färdigställas.

Trots att det mesta har gått bra berättar Jan-Henrik Hallebjörk att det funnits utmaningar och att arbete återstår för att lyckas:

– Att vi inte skulle haft några utmaningar vore att ljuga. Såklart har vi haft saker vi behövt fundera och vrida på, men det som kommer att vara en utmaning är slutskedet med mängder av provningar och injusteringar. Vi har redan nu påbörjat slutskedesplaneringen. Den är vi inte klara med ännu och det gäller att fortsätta arbeta på det metodiska sätt vi gjort fram tills nu och det tror jag är nyckeln till en bra slutprodukt, säger han.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Logotyp