Bråda dagar för ismakarna

Efter stängningen av Sunderby ishall jobbar kommunen nu extra mycket för att få igång uterinkarna. Normalt brukar de vara klara kring jul, men minusgraderna är på ismakarnas sida i år. I dag, 2 december, är isytan på fotbollsplanen i Sunderbyn samt rinkarna i Gammelstad, Hertsön, Björkskatan och Bergnäset igång.

Med två av Luleås ishallar, Nåidenhallen och Sunderby ishall, stängda av säkerhetsskäl jobbas det nu hårt för att få till is utomhus.

– Vi har fem personer som jobbat extra hela helgen med att slangspola lager på lager av tunn is på våra uterinkar, säger Glenn Robarth, enhetschef idrottsplatser och friluftsanläggningar Luleå kommun.

Rinkarna kommer spolas hela helgen för att förhoppningsvis vara klara för åkning till veckan.

”Vädret med oss”

När en bra botten av is är gjord läggs linjemarkeringar ut på flera av uterinkarna för att underlätta träning och eventuella matcher. Dessa ska vattnas fast med vattenkannor och på det behövs minst 2-3 centimeter is till. Sen är rinkarna klara för åkning.

– Som det ser ut har vi verkligen vädret med oss med ordentligt med minusgrader, säger Glenn Robarth.

Extrais i Sunderbyn

Arbetet med isrinkarna hade påbörjats redan innan Sunderby ishall stängdes förra veckan, men intensifieras nu för att så snabbt som det går möjliggöra träningar utomhus.

De isrinkar kommunen sköter om finns på Hertsön, Björkskatan, Bensbyn, Bergnäset, Gammelstad, Antnäs och Råneå. I år spolas även en extra stor isyta upp på konstgräset i Sunderbyn.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Andreas Fagervall

Uppdaterad 2 december 2021

Logotyp