Charlotte fick stipendium som årets spetselev i matematik – ”förstår sättet att tänka och har lätt för det”

En gång per år delas ett stipendium ut en elev som går på någon av de teoretiska spetsutbildningarna i matematik i landet. I år fick Charlotte Albrecht från Luleå gymnasieskola motta det för att hon nått fina resultat under utbildningen och också är en inspiration för andra elever.

– Mycket av mitt intresse för matematik har kommit från mina systrar som båda gått spetsutbildningen tidigare. Från tidig ålder har jag haft mycket matte i huset hemma och alltid haft kul med matte, berättar Charlotte Albrecht

Charlotte Albrecht visar upp det diplom hon fått som årets spetselev i matematik.

Charlotte Albrecht fick mottaga ett diplom och stipendium. Sedan var det tårtkalas med klasskompisarna på spetsutbildningen i matematik.

Hon gillar algebra och ekvationer

Charlotte firades tillsammans med sina klasskamrater på spetsutbildningen och fick ta emot ett diplom, ett stipendium på 10 000 kronor och blommor av kommunalråd Fredrik Hansson och skolchef Maarit Enbuske.

I motiveringen står det att hon får priset för att hon uppnått fantastiska resultat under utbildningen och också har en förmåga att tillämpa sina kunskaper. Hon har bland annat skrivit ett gymnasiearbete som heter ”Algebraiskt vs grafiskt” där hon undersöker vilka metoder som är effektivast för att elever ska lära sig matematik. Själv tycker hon om algebra:

– Jag gillar algebran, och det här med ekvationer. Det tycker jag är kul, det vill säga att lösa något algebraiskt.

En ambassadör för spetsutbildningen

Förutom fina studieresultat står det också i motiveringen att hon genom sitt engagemang hjälper andra elever och även är lärare och inspiration i matteklubben ”Pythagoras gäng”. Hon har också hållit kurser för andra elever. Förutom det har hon en omsorg om andra elever och ser till att alla är med och ingen lämnas utanför. Matematik är något hon alltid haft lätt för:

– Jag förstår matematik och tycker det är ganska enkelt. Det sättet att tänka är något jag alltid haft lätt för. Det logiska tänkandet är intressant och att man alltid hittar nya utmaningar.

Intresse för programmering

Charlotte Albrecht har också varit starkt bidragande till att skolan startat en programmeringskurs för spetselever. Efter att hon går ut gymnasiet tänker hon söka utbildningar på universitetet. Charlotte Albrecht:

– Jag funderar på att läsa vidare inom datavetenskap eller informationsteknik, mer åt programmeringshållet. Matematiken är otroligt hjälpsam i de ämnena.

Med på utdelningen av stipendiet var också Eva Lindbäck som är gymnasiechef och rektor Maria Gahne. Eva Lindbäck vände sig till hela klassen:

– Det är roligt att se ert genuina intresse för matematik, men också att ni har en sådan fin sammanhållning där alla får vara den man är, sade Eva Lindbäck, gymnasiechef.

FAKTA Stipendiet Årets spetselev

  • För att uppmärksamma de fina studieprestationer som görs runt om i landet delar Föreningen Sveriges spetsutbildningar ut stipendiet Årets spetselev.
  • Stipendiet uppgår till 10 000 kr och delas ut till två elever - en elev inom de estetiska spetsprogrammen och en inom de teoretiska spetsprogrammen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp