Cykelns dag främjar hållbar mobilitet: "Många fördelar med cykling"

I början av juni arrangeras Cykelns dag – en samordnad aktivitetsdag där organisationer, kommuner, företag och privatpersoner på eget initiativ uppmärksammar cykelns möjligheter. Luleå kommuns mobilitetskontor, L till Å, vill tillsammans med bland annat Lumire, Lulebo och Studiefrämjandet uppmärksamma dagen för att främja hållbar mobilitet inom kommunen.

Cykelns dag arrangeras av Svensk Cykling den 3 juni, men firandet i Luleå äger rum den 1 juni.

Bild: Viveka Österman.

– Det finns så många fördelar med cykling och det behöver uppmärksammas. Både för den egna hälsans och ekonomins skull men också, inte minst, för att vi alla ska få ett grönare och renare Luleå, säger Sara Gustafsson, projektledare för mobilitetskontoret L till Å.

Firandet pågår på lördagen den 1 juni klockan 13:00–16:00 vid aktivitetshuset Kubben på Hertsön med en rad olika aktiviteter, bland annat en drop-in cykelskola där den som vill har möjlighet att lära sig att cykla och cykelauktion.

– Vår cykelauktion brukar vara ett populärt inslag som kan ge fler möjlighet att välja cykel som färdmedel utan att behöva begränsas av kostnaden. Vi har även valt att köra en drop-in variant av vår cykelskola för att fler ska få chansen att lära sig cykla. För barn finns möjligheten att pimpa sin cykel, säger Sara Gustafsson och fortsätter:

– Aktiviteterna under dagen ska vara intressanta för alla, oavsett ålder och erfarenhet av cykling, och vi hoppas att så många som möjligt vill komma för att dela sin cykelglädje med oss.

Dagsprogram den 1 juni

  • Firandet påbörjas klockan 13:00–16:00 vid aktivitetshuset Kubben på Hertsön.
  • 13.00-16.00: Cykel-loppis med möjlighet att bland annat köpa cykeldelar, cykelhjälmar, cykelkorgar och cykelbarnstolar.
  • 13.00-16.00: Serva din cykel med XXL.
  • 13.00-15.00: Cykelauktion. Möjlighet att titta på cyklarna från kl. 13.00, auktionen startar kl. 14.00.
  • 14.30-16.00: Drop-in cykelskola.
  • 13.00-16.00: Glassfest.
  • 13.00-16.00: Pimpa-din-cykel-verkstad.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

Logotyp