Drama på schemat

Under det här läsåret har 24 elever i årskurserna 7, 8 och 9 på Råneskolan haft möjlighet att välja drama som elevens val. Allt arbete resulterade i en uppsättning av Trollkarlen från Oz.

Eleverna har själva valt att sätta upp pjäsen ”Trollkarlen från Oz”, en elev har skrivit manus, andra har arbetat med smink, kläder och scenografi. Elevgruppen har under läsåret arbetat med olika dramaövningar, improvisationsteater och även varit på ett studiebesök på Norrbottens Teater.

– Alla har inte velat stå på scenen, men alla har haft något att göra. Två av eleverna har skött ljud och ljus, några andra har arbetat bakom scenen och hjälpt till att flytta scenografin mellan akterna, berättar Anna Eriksson, ansvarig lärare.

I världen OZ, Från vänster: eleverna Mindra Rörling, Moa Lång, Stina Ek, Ramah Csorba, Moa Luiska, Wilma Säthergren, Sara Bäckström, Nora Lundenor och Robin Storelv Karlsen.

Allt har resulterat i en teaterföreställning. Eleverna har övat tillsammans med läraren Anna, både efter skoltid och någon helg, förutom de 100 minuter som är schemalagt som elevens val på fredagar. Resultatet blev en timmes underhållning för både stora och små i skolans aula.

– Inför föreställningen hade vi ett genrep för förskolan och lågstadiet här på skolan. Allting är gjort av kartonger, tejp och målarfärg. Kläderna har vi samlat ihop, och vi har lånat av varandra, berättar Anna Eriksson, lärare.

Eleverna fick prova på olika delar av att sätta upp en pjäs.

– Jag tyckte om att öva och genomföra teatern. Det var också roligt att bygga och måla scenografin. I föreställningen hade jag som uppgift att bilda en storm men jag spelade även lilliouttarnas borgmästare, en flygande apa och trollkarlen från OZ. Det blev snabba ombyten. Jag kommer ta med mig fina minnen, detta år med drama har varit jättekul och om jag fick göra det igen hade jag gärna gjort det, säger eleven Robin Storelv Karlsen.

FAKTA

  • Råneskolan är en F-9-skola i centrala Råneå.
  • På skolan går cirka 350 elever.
  • Föreställningen uppfördes i skolans aula.

Text: Caroline Rönnberg

Foto: Råneskolan

14 juni 2019

Logotyp