Elda trädgårdsavfall? – Kompostera i första hand!

Nu närmar sig våren och gamla löv och nedblåsta grenar fyller trädgården. Det är tid att rensa och städa upp. Många väljer att elda upp trädgårdsavfallet men det är mycket bättre om det får ligga kvar eller kan komposteras i trädgården. Det blir en massa gratis och god näring till grönsakslandet eller nyplanteringarna.

En räfsa i närbild med fjolårslöv på gräsmattan

Nu är det dags att börja städa i trädgården efter vintern. Om du inte redan har det -passa på att anlägga en kompost.

Enligt bestämmelser i avfallsförordningen ska trädgårdsavfallet i första hand komposteras och i andra hand köras till en återvinningscentral där det samlas in och sedan komposteras till jord.

– Anlägger du en egen kompost i trädgården slipper du transporten och du behöver inte köpa jord, hälsar miljöinspektörerna på Luleå kommun.

Har du mycket nedblåsta grenar som kan vara svåra att kompostera och långt till närmaste ÅVC kan du använda det som ved, eller elda upp det om det är den lämpligaste hanteringen. De kommunala föreskrifterna förbjuder dock eldning i Gammelstad kyrkstad. Här kan du kan läsa mer om lagstiftningen och säker eldning utomhus Länk till annan webbplats.

Varför är det bra att kompostera trädgårdsavfall?

Du minskar ditt avfall: Genom att kompostera minskar vi mängden avfall som lämnas till ÅVC.

Du får jord: Kompostering omvandlar trädgårdsavfall till jord som kan användas i trädgården, du sparar pengar och transporter.

Du stöder biologisk mångfald: En kompost lockar till sig arter som bland annat hjälper till att pollinera din trädgård. Ju fler insekter och maskar du har i din trädgård desto fler nyttodjur såsom exempelvis igelkottar kan du locka till dig.

Komposteringskärl i olika steg på en grön gräsmatta

Men hur komposterar man då?

Det finns ett flertal olika sätt att kompostera på. Det finns mycket information att hitta på internet om man söker på trädgårdskompost. Men här kommer ett enkelt tips.

Skapa ett ställe i trädgården där du kan kompostera. Det kan vara en hög eller en prydlig inhägnad av trä eller metall. Under våren och sommaren varvar man allt som ska komposteras. Har man tillgång till en kompostkvarn kan man mala ned kvistar och ris till flis som blandas ned i komposten.

När hösten kommer är det viktigt att gräva om och lufta komposten noga och vattna mellan varven. Den får inte bli för torr. Innan snön kommer är det bra att täcka den med halm eller höstlöv. Sent nästa vår är det dags att vända om komposten igen så att alla delar bryts ned. Mitt i komposten går nedbrytningsprocessen snabbast. Ser den torr ut är det dags att vattna den igen.

Nu är det bra om den får vara under sommaren och en ny kompost byggs upp med årets avfall. Till hösten kan fjolårets kompost vara tillräckligt bra för att lägga ut på landen till nästa års odling.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Pixabay

Logotyp