Elever på teknikprogrammet har designat en trygg busskur

Elever på teknikprogrammet tävlar varje år i att designa en busskur som ska placeras ut på någon av Luleå lokaltrafiks busshållplatser. I år är det busshållplatsen vid Trygghetsboendet på Bergnäset som ska bytas ut. Årets vinnande bidrag ritades av eleverna Johan Johansson Bengtsson, Josefine Åström och Tyra Kangas och heter Trygghetskuren.

Eleverna Johan Johansson Bengtsson och Josefin Åström som designat den vinnande busskuren.

Josefin Åström och Johan Johansson Bengtsson har designat den vinnande Trygghetskuren, som ska placeras vid trygghetsboendet på Bergnäset.

Elever på Luleå gymnasiseskolas teknikprogram designar varje år busskurer till en tävling. Sedan har de en utställning där anställda på Luleå kommun och jurygrupper på Luleå lokaltrafik (LLT), Stadsbyggnadsförvaltningen och Byggprogrammets lärare får rösta om vilket bidrag de vill ska vinna.

– Det är roligt att arbeta med projekt i skolan där vi skapar saker för människor som används i vardagen, berättar Johan Johansson Bengtsson.

Trygghetskuren

Det är mycket att tänka på när man designar en busskur till beställaren LLT. Den ska vara lätt att underhålla och resenärerna ska känna sig trygga i den. Alla ska kunna använda busskuren så det behöver finnas plats för till exempel barnvagnar och rullstolar. De vill också med fina busskurer göra det mer attraktivt att ta bussen, så Luleå blir en stad med hållbart resande och mindre korta biltransporter.

– LLT var och presenterade vilka kriterier som busskuren skulle hålla. Det är skönt att ha något att följa, men vi fick redan under presentationen en idé i skallen om vilken busskur vi ville designa, berättar Johan Johansson Bengtsson.

Mycket att tänka på

Eleverna har tänkt till om alla detaljer i Trygghetskuren. De ville att den skulle passa in i miljön vid trygghetsboendet där det finns en skog.

– Vi ritade in stående reglar på busskuren, som ska symbolisera trädstammar. Det material som används är trä för de ville beställaren ha, och det är också lätt att underhålla.

Runt kuren finns väggar som skyddar mot väder och vind, men också glasrutor som ger insyn så att de som använder kuren ska känna sig trygga.

– En sak vi fick ändra på i den ursprungliga designen är takets lutning. Det förslag vi hade blev svårare att underhålla. Nu är det dubbellutande och lägre i ett av hörnen, berättar Josefine Åström.

Busskuren behöver också vara tillgänglig för alla, så det finns en bänk i den för att vila benen. En annan finess är en ståbänk som de placerat in för människor med barnvagn ska kunna luta sig mot något medan de väntar på bussen.

– Det ska bli jättespännande att se hur det blir när den placeras ut. Jag kommer att åka dit och titta. Det blir som en tidig julklapp, avslutar Johan Johansson Bengtson.

Busskuren har nu byggts av eleverna på Bygg- och anläggningsprogrammet och är på målning. Efter det placeras den ut vid Trygghetsboendet på Bergnäset senare i höst.

FAKTA Tekniska programmet på Luleå gymnasieskola

  • Teknikprogrammet (TE) är för elever som tycker om att arbeta med teknik i projektform inom områden som är i ständig utveckling.
  • Där får elever prova på att planera, genomföra och utvärdera projekt i samverkan med myndigheter och näringsliv.
  • Utbildningen innehåller gymnasiegemensamma ämnen samt teknikprogrammets kurser vilka tillsammans ger breda tekniska baskunskaper att bygga vidare på.
  • Det finns ett fjärde påbyggnadsår där eleverna får en examen som gymnasieingenjör i samhällsbyggande
  • Läs mer: Teknikprogrammet på Luleå gymnasieskola - Luleå kommun (lulea.se) Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp