Energirådgivaren tipsar om rätt ljus i novembermörkret

Det är lätt att bli deppig när novembermörkret smyger sig på, men med rätt lampor på rätt ställe får du en bra och effektiv belysning som ökar ditt välbefinnande. Samtidigt gör du skillnad för miljön och sparar pengar!

Sedan den gamla glödlampan fasades ut är det många som tycker att det är svårt att hitta rätt i djungeln av nya lampor. Det är viktigt att du har tillräckligt med ljus så att du ser bra, men ljuset ska inte heller blända och det är viktigt att du upplever att lampan har ett behagligt ljus.

Här ger kommunens energi- och klimatrådgivare tips och råd kring val av olika ljuskällor.

Lumen är den enhet som anger hur starkt en lampa lyser. Antalet kelvin anger om lampan lyser med ett kallt eller varmt sken.


Viktigt att välja rätt ljus

Det är viktigt att du har tillräckligt med ljus så att du ser bra, men ljuset ska inte heller blända och det är viktigt att du upplever att lampan har ett behagligt ljus. I till exempel köket kan det vara viktigt att ha en lampa med bra färgåtergivning så att maten du lagar och äter ser aptitlig ut. Ibland passar det bäst med en lampa med varmt ljus och på andra ställen kanske du föredrar en lampa med kallt ljus.

För att veta om en lampa ger ett kallt eller varmt ljus ska man titta efter antalet kelvin (K) på lampans förpackning. Ju lägre siffra desto varmare upplevs ljuset från lampan.

 

Watt, Lumen- vad anger det?

Det är inte längre antalet watt (W) som talar om ljusstyrkan hos en lampa utan enheten lumen (lm). Watt säger inte hur starkt lampan lyser utan är bara ett mått på hur mycket el den drar. Nedan kan du jämföra med den gamla glödlampan så att du lättare kan välja en lampa som ger så mycket ljus som du vill ha.


Ljusflöde, lumen (lm)

Effekt glödlampa (W)

Effekt LED-lampa (W)

30 lm

3 W

0,5 W

60 lm

-

0,5-1,0 W

125 lm

15 W

1-2 W

250 lm

25 W

2-4 W

400 lm

40 W

3-5 W

500 lm

-

4-6 W

600 lm

-

5-7 W

800 lm

60 W

7-9 W

1000 lm

75 W

9-11 W


Mycket att spara på effektivare lampor

När alla glödlampor och annan ineffektiv belysning är borta från hemmen beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kilowattimmar och i Sverige med 2 miljarder kilowattimmar per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor.


Olika lamptyper

Idag finns många energisnåla lampor att välja mellan och nya lampor utvecklas hela tiden. Jämfört med glödlampor sparar de mycket el och ger helt nya möjligheter till ljussättning. Vilken lampa som passar bäst beror på dina önskemål och behov, var lampan ska användas och vilka armaturer du har i ditt hem. Läs mer om de vanligaste lamptyperna nedan.

LED-lampan
Lysdiodlampan, mest känd som LED-lampa från den engelska förkortningen Light Emitting Diods. LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el. De innehåller inget kvicksilver. Det finns LED-lampor med olika socklar och i många olika storlekar och former för att passa i olika armaturer. En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen som kelvin (K), ju lägre siffra desto varmare upplevs ljuset från lampan.

Från 2013 är det krav på att alla LED-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre (Ra 100 är bäst). Det betyder att lampan återger färger på olika föremål bra. Motsvarande krav har sedan länge funnits för lågenergilampor.

LED-lamporna utvecklas hela tiden och trenden är att lamporna blir bättre samtidigt som priserna sjunker. LED-lamporna har också öppnat upp för helt nya möjligheter när det gäller att designa nya armaturer eftersom lamporna kan göras så små och i många olika former. Vilken ny teknik som kommer att lysa upp framtiden återstår att se.

Lågenergilampan
Lågenergilampan har funnits i mer än 30 år och var länge den enda energieffektiva ersättaren till glödlampan, därav namnet. Den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa och drar 75 procent mindre el. Du kan välja om lampan ska ha kallt eller varmt ljus

En lågenergilampa innehåller kvicksilverlänk till annan webbplats vilket gör att det är väldigt viktigt att man gör rätt om en lågenergilampa går sönder. Är den varm när den går sönder så ska man stänga dörren till rummet där det hände, gärna öppna ett fönster också och vänta i ca 30 minuter innan man går in och samlar upp lampresterna, till exempel med en bit styvt papper och lägger delarna i en glasburk med lock. Torka golvet eller ytan med en fuktig trasa och lägg även trasan i glasburken. Märk burken med ”innehåller kvicksilver från lågenergilampa” och lämna på miljöstationen för farligt avfall. Är lampan kall behöver man inte vänta utan kan ta hand om den direkt. Man ska aldrig dammsuga upp lampresterna eftersom dammsugaren kan finfördela och förånga kvicksilverdropparna som då kan spridas till inomhusluften via dammsugarens utblås.

Det finns såklart fler olika typer av lampor och dem kan du läsa om på Energimyndighetens hemsida om belysning, se länk i faktaruta.


Nästa gång du behöver köpa en lampa

När du så väl står i affären och ska köpa en ny lampa så kom ihåg att det är antalet lumen du ska titta efter för att veta ljusstyrkan på lampan. Ta hjälp av informationen på lampförpackningen eller förbered dig och ladda hem lampguiden i pdf-form, se länk i faktarutan. Lampguiden ger även tips på vilka lampor som passar i vilka rum. Du kan såklart också kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för frågor kring belysning och val av olika ljuskällor.


Text: Lena Hedberg

Bild: Shutterstock

06 november 2020

Logotyp