Olika lamptyper
Idag finns många energisnåla lampor att välja mellan och nya lampor utvecklas hela tiden. Jämfört med glödlampor sparar de mycket el och ger helt nya möjligheter till ljussättning. Vilken lampa som passar bäst beror på dina önskemål och behov, var lampan ska användas och vilka armaturer du har i ditt hem. Läs mer om de vanligaste lamptyperna nedan.
LED-lampan
Lysdiodlampan, mest känd som LED-lampa från den engelska förkortningen Light Emitting Diods. LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el. De innehåller inget kvicksilver. Det finns LED-lampor med olika socklar och i många olika storlekar och former för att passa i olika armaturer. En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen som kelvin (K), ju lägre siffra desto varmare upplevs ljuset från lampan.
Från 2013 är det krav på att alla LED-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre (Ra 100 är bäst). Det betyder att lampan återger färger på olika föremål bra. Motsvarande krav har sedan länge funnits för lågenergilampor.
LED-lamporna utvecklas hela tiden och trenden är att lamporna blir bättre samtidigt som priserna sjunker. LED-lamporna har också öppnat upp för helt nya möjligheter när det gäller att designa nya armaturer eftersom lamporna kan göras så små och i många olika former. Vilken ny teknik som kommer att lysa upp framtiden återstår att se.
Lågenergilampan
Lågenergilampan har funnits i mer än 30 år och var länge den enda energieffektiva ersättaren till glödlampan, därav namnet. Den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa och drar 75 procent mindre el. Du kan välja om lampan ska ha kallt eller varmt ljus
En lågenergilampa innehåller kvicksilver
Länk till annan webbplats. vilket gör att det är väldigt viktigt att man gör rätt om en lågenergilampa går sönder. Är den varm när den går sönder så ska man stänga dörren till rummet där det hände, gärna öppna ett fönster också och vänta i ca 30 minuter innan man går in och samlar upp lampresterna, till exempel med en bit styvt papper och lägger delarna i en glasburk med lock. Torka golvet eller ytan med en fuktig trasa och lägg även trasan i glasburken. Märk burken med ”innehåller kvicksilver från lågenergilampa” och lämna på miljöstationen för farligt avfall. Är lampan kall behöver man inte vänta utan kan ta hand om den direkt. Man ska aldrig dammsuga upp lampresterna eftersom dammsugaren kan finfördela och förånga kvicksilverdropparna som då kan spridas till inomhusluften via dammsugarens utblås.
Det finns såklart fler olika typer av lampor och dem kan du läsa om på Energimyndighetens hemsida om belysning, se länk i faktaruta.
Nästa gång du behöver köpa en lampa
När du så väl står i affären och ska köpa en ny lampa så kom ihåg att det är antalet lumen du ska titta efter för att veta ljusstyrkan på lampan. Ta hjälp av informationen på lampförpackningen eller förbered dig och ladda hem lampguiden i pdf-form, se länk i faktarutan. Lampguiden ger även tips på vilka lampor som passar i vilka rum. Du kan såklart också kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för frågor kring belysning och val av olika ljuskällor.