#engångföralla - gångtävlingen med många vinnare

Prästholm i Råneälvdal har samlat mest steg i kommunens gångtävling #engångföralla, följd av Mörön och Persön. Men det är inte bara byarna som är vinnare, utan alla som deltog har gjort en bra insats för hälsan och miljön.

Gångutmaningen #engångföralla har pågått sedan den 8 februari och avslutades förra veckan. Utmaningen har engagerat närmare 3000 Luleåbor i totalt 52 av Luleås olika stadsdelar och byar.

– Tillsammans har vi gått drygt 996 miljoner steg motsvarande 18,6 varv runt jorden. Det kan inte ses som något annat än en vinst för alla som deltagit i tävlingen, både ur en hälso- och miljöaspekt, säger Helena Lindvall, projektledare för L till Å – Hållbart resande.

Promenera med hunden på Malmens led – en vanlig sysselsättning för Prästholmsborna.

Vinnare - Prästholm

När tävlingen avslutades i fredags stod det klart att det var Prästholm som tillsammans tagit flest steg - 14 443 steg per dag har laget gått.

– Det känns jätteroligt att vi vann! Det visar hur mycket vi tycker om att vara ute och röra på oss, för oss som bor här i Prästholm är det en livsstil. Sedan har vi en fantastiskt vacker natur som uppmuntrar till att vara ute, säger Anna-Maria Nilsson, boende i Prästholm och deltagare i tävlingen.

Prästholm ligger parallellt med Råneälven med boende på både norra och södra sidan om älven, på isen löper skoter- och promenadleden ”Malmens led”.

– Här möts vi från både norra och södra sidan. Vi hjälps åt och har en väldigt fin sammanhållning i byn och nu under tävlingens gång har vi försökt att peppa varandra när vi träffas ute på isen. Till och med byns ungdomar har varit engagerade i frågan, de har många gånger cyklat till skolan istället för att ta skolbussen. Det är riktigt fint att se, fortsätter Anna-Maria Nilsson.

– Det bor en del pensionärer här i byn och nu under coronapandemin har säkert promenaden blivit extra betydelsefull för dem. Det blir ett säkert sätt att umgås på när man kan stanna och prata med varandra utomhus, säger Anna-Maria Nilsson.

Kerstin Larsson och Anki Carlsson – nöjda över Möröns andraplats.

Mörön - god tvåa

Mörön tog hem tävlingens andraplats, med 14 380 steg i snitt per lag och dag. Anki Carlsson utgör tillsammans med två andra deltagare det lag som gått för Möröns räkning.

– Till en början var det bara jag och Kerstin, en annan av Möröns deltagare, som anmälde oss till tävlingen. Sedan värvade vi en tredje deltagare som gick längre än oss och då blev vi också motiverade att försöka gå mer. När vi såg att vi började ligga bra till, sett till tävlingen i stort, motiverade det oss ytterligare, säger Anki Carlsson.

– Bilen har lämnats hemma mycket mer än vanligt, till exempel när jag ska handla. Jag åker buss till mitt jobb i Ersnäs men numera går jag hem istället för att ta bussen tillbaka och det är något som jag kommer att fortsätta med även nu när tävlingen är avslutad, säger Anki Carlsson.

– Vi är jättenöjda med vår insats och till nästa år ska vi försöka få med hela byn, avslutar en entusiastisk Anki Carlsson.

Ökad medvetenhet kring resvanor

Utvärderingen av gångutmaningen visar att 40 procent av deltagarna anser att tävlingen bidragit till en ökad medvetenhet kring resvanor och under tävlingen har hela 50 procent använt bilen mindre än vad de vanligtvis brukar göra.

– Just medvetenheten är väldigt viktig, att bli medveten om hur jag faktiskt reser i min vardag är ett första steg mot förändring. Att så många skippat bilen till förmån för att gå är helt fantastiskt, säger projektledaren Helena Lindvall.


Anna Brännvall, Lena Edin, Kicki Ruth, Jeanette Engstedt och Anna Andersson. Gänget som tillsammans gick drygt 500 000 steg för Persön

100 000 steg på ett dygn i Persön

Att utmana sig själv visade sig, tillsammans med att bidra till ett hållbart resande, vara viktiga motivationsfaktorer under tävlingens gång. I Persön har några deltagare verkligen visat att det går att utmana sig själv genom en kämparinsats utöver det vanliga.

– Vi var fem personer som började gå vid midnatt, under natten gick vi två mil och sov sedan i fyra timmar innan vi fortsatte att gå på morgonen och ända fram till kvällen. Totalt gick vi drygt 100 000 steg per person, säger Anna Andersson, en av deltagarna i Persön.

– Vi är några tjejer som har promenerat tillsammans under tävlingens gång och vi har haft så himla kul! Familjepromenaden har också blivit ett viktigt inslag. Jag har börjat promenera med min sjuåriga dotter och det har blivit ett fint sätt att samtala om vardagen. Sjuåringar kan ha ganska många funderingar som hon får tillfälle att ta upp med mig medan vi promenerar, fortsätter Anna Andersson.

– Jag tycker att det här har varit en helt fantastisk utmaning, det är så roligt att det har engagerat en hel kommun och inte bara ett företag eller likande. Det hade inte varit en lika stor ansträngning att gå ut och gå under sommaren men under tävlingsperioden har det många gånger varit mörkt, kallt och i vissa fall snöstorm. Då har tävlingen motiverat mig att gå ut och gå i alla fall och för det är jag otroligt tacksam. Nu ser jag framemot nästa års gångutmaning! Jag kommer givetvis att fortsätta gå, kanske inte 100 000 steg per dygn – jag måste ju hinna städa också, avslutar Anna Andersson och skrattar.

 Det här lyckades Luleåborna med. Det är bara att fortsätta gå.

FAKTA

  • #engångföralla var kommunens gångtävling som pågick under febr-mars 2022
  • Är del i projektet L till Å hållbart resande. Luleå kommuns satsning L till Å - Hållbart resande handlar om hur vi förflyttar oss framåt, från där vi är till dit vi vill, ska eller måste.
  • Läs mer om vårt arbete med Hållbart resande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Luleå kommun ska minska sin klimatpåverkan, bland annat halverar klimatpåverkan från egna resor och transporter samt användning av plaster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Gustafsson

Bild: Anna-Maria Nilsson, Anki Carlsson, Lena Edin

Uppdaterat 7 april 2021

Logotyp