En hållplats med det framtida målet - en bilfri stad och bilfri skolväg

Skolbarn från Hertsöskolan har fått vara med och skapa en framtida skolhållplats – det vill säga en uppsamlingsplats att mötas på väg till skolan. En prototyp har tagits fram som undersöker ett framtidsscenario där staden blir bilfri och där barn tar sig till och från skolan på ett hälsosamt och hållbart sätt genom att gå, cykla, sparka eller varför inte på skidor.

Mellan 13 och 22 januari kommer skolhållplatsen testas av elever från Hertsöskolan, men alla är alla varmt välkomna att besöka framtiden. Vid skolhållplatsen kan ni tillsammans med hela familjen och andra besökare upptäcka framtiden, både i färg, form och ljud.
Plats: Gång- och cykelvägen söder om Hälsocentralen på Hertsön. Platsen är vald mellan busshållplats och skola längs en gång- och cykelväg.
Vill ni veta mer? Följ oss på Instagram @skolhallplatsen2045

Vid skolhållplatsen kan elever, lärare, föräldrar och andra vuxna prata om framtiden.

I Luleå och Hertsön har ett arbete redan påbörjats för att främja skolbarns rörelse med fokus på deras dagliga resor, som deras väg till och från skolan. Det här projektet kan kroka arm med det arbetet och bygga vidare på insikter, metoder och idéer. Under en vecka med start 13 januari kommer elever att få testa att använda sig av skolhållplatsen och pröva på att leva en vardag där bilen inte längre är ett alternativ för att ta sig till skolan.

Inför det här projektet, Skolhållplats 2045, har elever i årskurs 6 fått delta i några workshops tillsammans med personer från Luleå kommuns mobilitetskontor L-Å Hållbart resande och Beteendelabbet. Där har de berättat och visat vad de tycker är viktigt och vad de tycker ska finnas på en skolhållplats.

– Genom att minska biltrafiken till och från skolan, får vi renare luft, tystare gator och mer plats för gröna ytor och mötesplatser samtidigt som barnens välbefinnande främjas av den ökade fysiska aktiviteten. Vi vill att elever, lärare och föräldrar ska få en möjlighet att samlas och diskutera vad som är viktigt i ett framtida Luleå kopplat till barns mobilitet, säger Sara Gustafsson, projektledare för mobilitetskontor L-Å Hållbart resande.

Skyltar som pekar åt var sitt håll. På den ena står det Hertsöskolans och på den andra Skolhållplats

Varför en Skolhållplats

Syftet med Skolhållplatsen 2045 är att testa och undersöka ett möjligt framtidsscenario där barn transporterar sig till och från skolan på ett hälsosamt och hållbart sätt. Luleå kommun vill använda sig av de insikter och erfarenheter som kommer fram för att utveckla sina strategier och för att i förlängningen kunna förbättra barns skolvägar samt arbeta för en bilfri miljö runt skolan.

– Skolhållplats 2045 visar hur framsyn, barns medskapande och beteendedriven innovation kan generera nya lösningar för hållbar mobilitet som skapar nya hälsosamma vanor. säger Ida Lemoine, projektledare Beteendelabbet.

Ett samarbetsprojekt

Projektet ”Skolhållplats” är ett samarbete mellan Luleå kommun mobilitetskontor L-Å Hållbart resande, Beteendelabbet och LTU. Projektet är finansierat med medel från Vinnova som är Sveriges innovationsmyndighet och arbetar med att stärka landets innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt.

Projektet kommer senare att redovisas på ett vernissage på Universeum i Göteborg i slutet av januari tillsammans med övriga projekt från Vinnovas utlysning “Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet”.

Jessica Rhodin och Ida Lemoine sitter på renskinn framför skolhållplatsen. I bakgrunden brinner en eld.

Jessica Rhodin från LTU har arbetat med designen på skolhållplatsen utifrån elevernas önskemål.
Ida Lemoine är VD och projektledare från Beteendelabbet.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Anita Sundberg

Logotyp