Fairtrade-stipendiet till

Per Holmqvist

Luleå kommuns Fairtrade-stipendium 2019 tilldelades Per Holmqvist, som under många år sålt Fairtrade-märkta produkter i butiken Nordansmak.

Per Holmqvist driver driver affär och restaurang Nordansmak där han säljer Fairtrade-produkter och ekologisk och lokalproducerad mat. Nordansmak är också ett socialt företag, där personer som kan ha haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden har arbetat eller arbetstränat.

Per Holmqvist tar emot Fairtrade-stipendium för sitt arbete med Nordansmak av kommunalråd Lenita Ericson.

En glad och överraskad Per Holmqvist fick ta emot stipendiet vid invigningen av Luleå Hamnfestival i Stadsparken under onsdagen. Kommunalråd Lenita Ericson överlämnade stipendiet och läste upp miljö- och byggnadsnämndens motivering, som lyder:

"Sedan dryga tiotalet år bedriver Per Holmkvist affär och restaurang Nordansmak där han säljer Fairtrade-produkter. Utöver Fairtrade-produkter säljs också ekologisk och lokalproducerad mat. På Nordansmak serveras dagligen sallads-, och sopplunch som är tillagad av de råvaror som säljs i butiken. Nordansmak är också ett socialt företag där personer som kan ha haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden arbetat eller arbetstränat. Elever från särskolan har också funnits i verksamheten på olika sätt. Med den inriktning som Nordansmak har, finns en verksamhet som också tar ett solidariskt ansvar i ett såväl vidare, som ett nära förankrat perspektiv, utöver att sprida kunskap om Fairtrade och Fairtrade-produkter."

Brinner för klimat och hållbarhet

Per berättar att han gärna skulle arbetat i ännu större utsträckning med Fairtrade. I butiken Nordansmak har han bland annat samarbetat med Världsbutiken i Gunnarsbyn som varit deras leverantör av rättvisemärkta produkter.

Förutom Fairtrade brinner Per även för miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor generellt och har länge varit engagerad i dessa på många olika sätt. Exempelvis har han cyklat ända till Bryssel för att lämna in en skrivelse till EU-parlamentet, för att få stöd i motståndet mot det planerade kärnkraftverket i Finland. – Vi måste alla engagera oss för att få till en förändring, säger Per, som inte har gjort sin sista långcykling.

Text och bild: Elisabeth Persson

11 juli 2019

Logotyp