Fler barn behöver en trygg start i livet

Alla barn har rätt till en trygg uppväxt, men alla har inte den möjligheten. När det inte går att bo med sina föräldrar kan en kortare eller längre tid i en annan familj vara en lösning. Flera barn i Luleå kommun är idag i behov av ett tryggt hem.

Idag arbetar fem familjehemssekreterare, en familjehemskonsulent och sex socialsekreterare i det team som utgör familjehemsenheten.

– Vårt jobb handlar i huvudsak om att stötta och handleda familjehem men också att utreda nya, säger Alexandra Sandström, familjehemssekreterare.

– Vi vill gärna att fler familjer hör av sig till oss, säger Louise Gunnarsson Olsson och Alexandra Sandström, familjehemssekreterare.

En omfattande utredning krävs för alla som vill ta hand om ett barn. När hemmet väl är godkänt finns mycket stöd och handledning att få. Det går alltid att få tag på någon även efter kontorstid via socialjouren. Barnen har dessutom en egen socialsekreterare som de kan kontakta för att få stöd och hjälp.

– Utöver den direkta kontakten med våra familjer erbjuder vi utbildningar och föreläsningar, anordnar träffar med mera, för att bidra med ökad kunskap och skapa gemenskap, säger Alexandra.

Nya utbildningar till familjehemmen

Ett nytt utbildningspaket har tagits fram som ska ge familjehemmen en bredare grund att stå på. Men det behövs fler föräldrar som med tid och kärlek kan erbjuda en trygg och strukturerad vardag.

– Det är så otroligt meningsfullt och viktig att kunna ge ett barn en bättre framtid, det är ju en liten persons liv det handlar om, säger Louise Gunnarsson Olsson, familjehemssekreterare och fortsätter:

– Vi har flera barn som idag behöver ett tryggt hem tveka inte att höra av dig till oss om du är intresserad.

Här kan du göra testet för att se om ni passar som familjehem. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Bo Henry Pettersson

Logotyp