Företagsbesök i Råneå: "Viktigt att lyssna på företag"

Varje vecka gör Luleå Business Region tillsammans med ett kommunalråd besök hos företag i kommunen. Syftet är att få en samlad bild från företagare inom olika branscher och områden. Förra veckan besöktes tre företag i Råneå. Det var Finsnickeri, Kilholmens destilleri och E&G bygg. "Att vara en heldag i Råneå och lära sig mer om några företag där var väldigt givande", säger Mathias Karvonen (V).

De företag som besöktes var: Byggföretaget E&G bygg, som ska uppföra nya hyreslägenheter på tomten Gullkragen. Kilholmens destilleri, som ligger på en gård i Strömsund utanför Råneå och ägs av Ninni Lindström, Maria Rönnqvist, Daniel Lindström och Jan Olof Karolin. Finsnickeri ab i Råneå, som drivs av mor och dotter Cathrine Lindberg och Jeanette Gawelin.

Med på besöken var Mathias Karvonen (V), Arne Nykänen, gruppledare C, Oskar Hederyd, näringslivsutvecklare för Luleå Business Region, Ulrica Magnusson, näringslivsutvecklare för Luleå Business Region, samt Terese Ahlbäck, koordinator Luleå Business Region. Luleå Business Region är ett helägt kommunalt bolag som ingår i Luleå kommuns bolagskoncern, som förvaltas av moderbolaget Luleå Kommunföretag ab.

Jeanette Gawelin är delägare av företaget Finsnickeri ab i Råneå, här tillsammans med Anders Johansson. Foto: Luleå Business Region.

Under torsdagen besökte Luleå Business Region och ett antal politiker tre företag i Råneå.

– En av de roligaste sakerna man gör som politiker är att vara på företagsbesök. Att vara en heldag i Råneå och lära sig mer om några företag där var väldigt givande. Det finns en stor bredd av verksamheter över hela Luleå kommun och det är viktigt att vi politiker lyssnar på företag som verkar både inom och utanför centrala Luleå, säger Mathias Karvonen (V).

Företaget Finsnickeri ab i Råneå drivs av mor och dotter Cathrine Lindberg och Jeanette Gawelin. Företaget tillverkar specialsnickerier, inredning i massivträ, altandörrar, ytterdörrar, herrgårdskök och mycket annat. Cathrine Lindberg köpte anläggningen som tidigare ägdes av Älvsbyhus 1999. Fabriken som tillverkade fönster var nedlagd sedan 1997. Tio personer utbildades och anställdes sedan.

1999 var Cathrine Lindberg en av de få kvinnorna i Sverige inom branschen, men i dag finns det några fler.

– Då var leveranssäkerheten inte speciellt hög i branschen. Vi bestämde oss för att vi ska vara både leveranssäkra och trogna våra leverantörer. Det är något vi har hållit oss till och på alla dessa år har vi aldrig missat en leverans till vår största kund Älvsbyhus, säger hon.

Under pandemin, när många snickerier inte fick sitt material, fortsatte Finsnickeri att få leveranser från sina svenska leverantörer tack vare långa och trogna samarbeten.

 

Satsar på specialsnickerier

För några år sedan förändrades marknaden och priserna på deras främsta produkt, fönster, dumpades. I samband med det sågs verksamheten över och de började satsa än mer på specialsnickerier. I dag arbetar sex anställda i fabriken och det är ofta 30-35 projekt konstant inbokade i orderboken. Projekten kan vara allt ifrån små detaljer till stora specialprojekt.

– När Finsnickeri började synas på instagram var det som att det exploderade och vi fick många spännande projekt, säger Jeanette Gawelin.

Några av de mer unika projekten de senaste åren är fågelholkarna och inredningen till hotellrummet Biosphere på Tree hotel, inredningen till rummen på både Kebnekaise och Abisko fjällstationer och snickarglädjen på den återskapade disponentvillan i Koskullskulle.

– Vi visste att vi hade duktiga specialsnickare, säger Jeanette Gawelin och fortsätter:

– Men att de var så här duktiga, det blev till och med vi imponerade över. Vi har en fantastisk personal som är vår främsta resurs.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

Bild: Luleå Business Region

Logotyp