Med satsningen vill förskolan stärka högläsningen roll genom fler tryckta böcker på förskolorna. På förskolorna arbetar man medvetet med att väcka läslust och stärka barnens språkförmåga på olika sätt, inte minst genom högläsning ut böcker som barnen också kan hålla och bläddra i.
– I förskolan i Luleå satsar vi på barnens språkutveckling. Förskolebarns kommunikations- och språkutveckling har visat sig vara en viktig skyddsfaktor för barn i hela deras fortsatta liv. Förskolan ska ge alla barn samma möjligheter oberoende av de läsvanor barnen har i hemmet, säger Annica Backman, skolchef förskolan.
Satsning ökar språkutveckling
Satsningen har möjliggjorts genom ett riktat statsbidrag 2024 på 0,6 miljoner kronor som förskolan fått för inköp av tryckta skön- och facklitterära böcker, för att stärka barns tillgång till olika typer av litteratur. Utöver det satsas 1,2 miljoner från förskolans budget för kvalitetshöjande åtgärder, totalt 1,8 miljoner. Det kan handla om att köpa in totalt mer än 10 000 böcker.
– Det är glädjande att kunna ge Luleås förskolebarn fler tryckta böcker, och att de har högläsning med pedagogerna som leder till samtal. Det är viktigt att barn får möta språket på många olika sätt i text och tal. Då ökar deras läsförståelse, och det är viktigt att börja redan i förskolan, säger Maritha Meethz, ordförande i barn- och utbildningsnämden.
Samarbete med barnbiblioteket
Tillsammans med Kultur- och fritidsförvaltningens barnbibliotek ska förskolan ta fram förslag på skön- och facklitterära böcker för barn i olika åldrar och med varierande teman och innehåll som förskolorna sedan själva beställer.
– Visionen är att det vid varje kommunal förskola i Luleå ska finnas ett litet bibliotek med tryckta skön- och facklitteratära böcker, säger Annica Backman, skolchef förskolan.