Förskolebarn bjöd på dansföreställning på Kulturens hus

Sedan tre år tillbaka har blivande skolbarn på Björkskatans förskoleområde deltagit i olika projekt med syfte att ta plats i staden. I år var det dags för dansföreställningen ”Vem ska trösta Knyttet” som hölls på Kulturens hus.

Rektorer, handledare, pedagoger och barn har på olika sätt varit delaktiga i föreställningen.

Hela 120 barn som börjar på förskoleklass till hösten har under våren deltagit i ett dansprojekt i samverkan med Kulturskolan. Resultatet blev dansföreställningen ”Vem ska trösta Knyttet”, inspirerad av Tove Janssons bok med samma namn. Boken handlar om ett ensamt litet knytt som bland annat träffar på en mumrik, filifjonkor, men är för blyg för att ge sig tillkänna. Plötsligt en dag hittar han en flaskpost från någon som ännu räddare än honom.

– Temat valdes utifrån barns delaktighet och inflytande. Vi kände också att det blev en röd tråd i och med att vi jobbat med styrkor. Knyttet blir ju modig, säger Frida Wikström, danspedagog.

Arbetet med föreställningen började redan i december då pedagogerna träffade Annika Lomgren, danspedagog på Kulturskolan. Hon har väglett, varit en spindel i nätet och en viktig person under hela arbetets gång.

– Ingen av oss har erfarenhet av att sätta ihop dansshower. Annika har hjälpt oss med kostym, koreografi och även kontakt med Kulturskolan som hjälpt oss med ljussättning och ljud, att berättarröst och musik går ihop, säger Marie Lithner Brännström, danspedagog.

Inom Björkskatans förskoleområde finns nio förskolor som där samtliga blivande skolbarn varit med i projektet. Det är totalt 120 barn vilket kräver en hel del organisation och rektorer, handledare och pedagoger har varit delaktiga på olika sätt. I och med att det var så många barn togs beslut om att det skulle bli två föreställningar.

Marie Lithner Brännström, Frida Wikström och Meya Krongthong. Marie och Meya är danspedagoger på Hällbackens förskola och Frida är pedagogista på alla 9 förskolor.

Träningen av danserna har vävts in i undervisningen så att barnen fått möjlighet att dansa vid minst ett tillfälle per vecka. Fokus varit på lekfullhet, inte att det är en föreställning där det ska dansas på ett visst sätt. Inför föreställningen har alla även tagit del av boken.

– Vi har läst den för barnen och pratat kring boken, vilka karaktärer som är med, så att de känner till alla även om de inte är med i dansen just när den karaktären kommer fram. Det blir också ett lärande när barnen får möta och utveckla olika matematiska begrepp som att dansa stort, dansa smått, dansa högt, säger Meya Krongthong.

Inför föreställningen var barnen spända. Frida berättar att ett barn i hennes barngrupp sa ”jag vet inte om jag kan komma för jag är lite rädd för Morran". När det var dags för genrepet var det flera barn som inte ville vara med utan satt och tittade på, men när den stora dagen kom var de med i föreställningen.

– Det är ju inte bara Knyttet som blivit modig, utan barnen blev också modiga i processen. Tänk att övervinna den här rädslan att kliva upp på scenen, vilken styrka de har utvecklat säger, Meya.

Dansföreställningen hölls i Lilla salen på Kulturens hus inför stolta vårdnadshavare och anhöriga. Publikens jubel och reaktionerna efteråt vittnar om att föreställningen blev en succé.

I dansen fanns utrymme för både koreografi och egna tolkningar.

I en tid när många barn är allt för stillasittande är dansen viktig för barnens hälsa, utveckling och lärande. Det är ett sätt för barnen att jobba med sina känslor, styrkor och välbefinnande genom rörelse.

– Dans är hälsa, både psykiskt och fysiskt, det är mycket som händer när man rör sig och dansar. Det är också en uttrycksform och att det är viktigt att de får det språket precis som att de jobbar i lera och leker säger Frida.

Dansprojektet är en del i arbetet med att viktiggöra och synliggöra barnens betydelse i det offentliga rummet och lyfta barnens rätt att få uttrycka sig.

– Vi strävar efter att dansen ska ha en självklar plats i vårt förskoleområde. Enligt forskning händer det något när vi dansar tillsammans. Vi blir mer empatiska. Dans är viktigt för livet och för framtiden, säger Frida.

FAKTA

  • Till Björkskatans upptagningsområde hör Björkskatan, Bensbyn, Hällbacken, Dalbo, Lulsundet, Porsön, Örarna och Brändön

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marie Larsson

Logotyp