Framtidens bantekniker på plats i Luleå

I mitten av oktober anlände tio entusiastiska studerande från olika delar av vårt avlånga land till Luleå för sin första gemensamma gruppträff. Utbildningen de läser är kvalificerad bantekniker, en helt ny yrkeshögskoleutbildning som anordnas av Vuxenutbildningen i Luleå kommun som startade i september.

Utbildningen kvalificerad bantekniker har utformats av Vuxenutbildningen vid Luleå kommun tillsammans med branschaktörer.

Bakre raden fr vänster: Gabriel Hållberg, Jesper Berglund (utbildare), Martin Östling (utbildningsledare), David Berglund, Jimmy Karlsson.
Nere raden fr vänster: Therese Sandberg, Josefin Berglund, Emelie Jansson, Sandra Sjölund Emilsson, Mac Chahrour, Åsa Jansson. På bilden saknas Ghazwan Shamkhi.

Utbildningen är på 40 veckor och bedrivs på distans med fem till sex närträffar i Luleå. Under träffarna övar sig de studerande på praktiska moment inom yrket.

– Den här veckan är de här för att öva sig på säkerhet för arbete i spårmiljö med utbildaren Jesper Berglund på Adolfssons Rail. Tidigare har de gått en kurs med Johan Odelius på LTU som utbildare, berättar Martin Östling, utbildningsledare på yrkeshögskolan i Luleå och ansvarig för utbildningarna i järnvägsteknik.

Martin Östling, utbildningsledare för YH-utbildningarna i järnvägsteknik

Martin Östling, utbildningsledare för YH-utbildningarna i järnvägsteknik.

Vid varje tillfälle som de studerande är på plats uppe i Luleå planeras för en gemensam kvällsaktivitet där målet är att de ska ges möjlighet att upptäcka Luleå och vad kommunen har att erbjuda i fråga om bland annat fritidsutbud, arbetsmarknad och bostäder.

– Den här gången har de fått delta på en kortare stadsvandring i de centrala delarna av Luleå som avslutades med en gemensam måltid och samkväm, säger Martin Östling.

Efter deras examinationsmoment den här veckan väntar en månads LIA (Lärande i arbete) ute på ett järnvägsföretag där de ska få uppleva hur yrket utförs praktiskt.

Vårt Luleå åkte ut till Adolfsson Rails kurslokaler i Nickbyn för att träffa de studerande. Gabriel Hållberg från Örnsköldsvik är en av dem. Han är utsedd till klassens studeranderepresentant vilket innebär att han får vara med att påverka och komma med synpunkter på utbildningen. Det ger honom även möjlighet att träffa många olika företag och representanter inom järnvägsbranschen.

Gabriel Hållberg studerar till kvalificerad bantekniker.

Gabriel Hållberg studerar till kvalificerad bantekniker.

– Jag sökte den här utbildningen för att konceptet passade mig perfekt. Den är inte så lång, bara cirka ett år och det är väldigt mycket praktik, vilket passar mig helt enkelt. Sen är det så klart fulla dagar och ett stenhårt jobb, men under en komprimerad tid. Och just det här att du har chans att gå ut på praktik känns ju hur bra som helst, säger Gabriel Hållberg.

– Så här långt går allt över förväntan, fortsätter Gabriel. Det blev verkligt nu när vi ska ut på LIA i nästa vecka och man fick kontakt med företag och verkligen fick höra att behovet finns och att man är välkommen där, så det kändes riktigt bra.

På frågan om hur han trivs i Luleå, får vi till svar;

– Det känns bara bra. Fast njaa, men det har ju mer med hockeyn att göra... men det är ju en annan sak. *skratt*

Emelie Jansson studerar också till kvalificerad bantekniker.

Emelie Jansson studerar också till kvalificerad bantekniker.

Emelie Jansson kommer från Örebro och har tidigare jobbat inom vården.

– Jag kände att jag ville göra något mer praktiskt och arbeta fysiskt med kroppen. Jag satte mig helt enkelt och kollade på lite utbildningar och jobbalternativ, hittade då den här utbildningen och tänkte att det låter som en bra idé, så jag sökte. Utbildningen är väldigt lärorik och intressant. Man får en helt annan synvinkel på det här med järnväg, man får gå in på djupet och se hur det verkligen fungerar, och det är kul.

Även Emelie Jansson gillar Luleå:

– Jag tycker att det är en otroligt fin stad. Jag fick en lite tuff start, men nu känns det bra. Jag hamnade lite vilse när jag skulle till hotellet från flygplatsen, så det tog ett par timmar längre än planerat att komma dit jag skulle, avslutar hon med ett skratt.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Maria Näslund

Logotyp