Framtidens elektriker hjälper kommunen spara el – ”Hur bra som helst”

Luleå kommun ska bli energieffektivare. Till bakgrund av detta har samtliga lysrör i de kommunala fastigheterna och verksamheterna börjat fasats ut – med hjälp av bland annat gymnasieelever.

– Det är en viktig del i vårt ansvar som kommun att hjälpa till, säger projektledare Lars Persson.

Bildmontage på Kungsfågeln, Luleå Gymnasieskola samt elektriker och lysrör som är överstruket.

Lysrören på Kungsfågeln ska bytas ut. Bildmontage.

Europeiska unionen (EU) har bestämt att all belysning med kvicksilver ska bort. Det innefattar exempelvis lysrör av sorten T8, T5 och kompaktlysrör. I Luleå kommuns fastigheter och verksamheter har ett stort antal lysrör funnits och använts sedan en tid tillbaka, vilket innebär en hel del arbete nu när kommunen arbetar med att byta ut samtliga:

– Hur många lysrör som vi totalt kommer fasa ut är svårt och säga, men det är väldigt många. För oss är det ett arbete för att bli en grönare och energieffektivare kommun. Därtill för att följa EU:s bestämmelser, säger projektledare Lars Persson från Luleå kommun.

 

Kommunen satsar

Persson, som leder arbetet med att byta ut gamla lysrör på gymnasieskolan Kungsfågeln till nya LED-ljus, berättar att det årligen görs viktiga satsningar från kommunens håll:

– Det är jättebra, framförallt om man tänker på Luleå kommuns miljömål och Luleå 2040. Med pengarna som kommunen satsar på att byta ut lysrör varje år blir vi bara mer och mer energisnåla.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Mellan 15–20 miljoner per år, vilket man planerar det ska göra varje år de kommande fem åren.

Bild på elektriker som arbetar.

Det är fullt upp med att byta lysrör just nu.

Praktik är kommunens krav

Efter ett samarbete mellan infrastruktur- och serviceförvaltningen och arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen berättar Persson att det i upphandlingen av elentreprenör ställdes krav på att företaget skulle kunna ta emot två praktikanter från årskurs 2 på el- och energiprogrammet och gymnasieskolan Kungsfågeln i Luleå. Sagt och gjort blev det verklighet och nu i slutskedet är projektledaren nöjd:

– Upplägget med praktikanterna har funkat väldigt bra och elentreprenören har varit positiva till idén och tagit hand om de två praktikanterna på ett bra sätt.

 

Linus Berg arbetar på elföretaget NELAB som vann upphandlingen. Han är ansvarig elektriker och tycker att det har gått bra för praktikanterna han ansvarar över:

– Det har gått bättre och bättre med tiden, så är det alltid, säger han och minns den egna tiden som praktikant:

– Du lär dig alla grunder på skolan. Men 90 procent av det jag har lärt mig är från praktiken. Det viktiga är att du har en handledare som vill hjälpa dig.

 

Praktikanten Nino Fahlesson, andraårselev på el- och energiprogrammet i Luleå, är inne på sin tredje av totalt fyra praktikveckor och tycker det hittills varit lärorikt:

– Det har gått bra. Man har fått göra mycket roliga och nya grejer. Förutom att byta lysrör har vi fått dra kabel, koppla dosor och förbereda saker som ska bytas.

Hur är det och göra det här istället för att sitta i skolbänken?

– Det är annorlunda, man lär sig mycket av skolan också, men här lär du dig vissa knep. Det är en annan form av kunskap, säger Fahlesson.

Bild på Linus Berg, ansvarig elektriker från elföretaget NELAB.

Linus Berg, ansvarig elektriker från elföretaget NELAB.

Visa framfötterna

Både Linus Berg från NELAB och praktikant Fahlesson berättar att det är svårt för gymnasieeleverna att hitta praktikplats idag. Därför tycker Berg att det är bra om kommunen ställer krav på att entreprenören måste ta in praktikanter:

– En del tycker bara att de tar plats, men jag gillar praktikanter och tycker att det är hur bra som helst. Utan praktik lär dom sig ingenting, plus att det är inte heller lika lätt och få jobb. Om du visar framfötterna på din praktikplats så är chansen stor att du får jobb där efter skolan.

 

Projektledare Lars Persson från Luleå kommun håller med och tar upp kommunens roll:

– Det är en viktig del i vårt ansvar som kommun att hjälpa till och försöka möjliggöra så att samtliga elever kommer ut och får testa på att lära sig yrket för det yrkesprogram som de utbildar sig inom. Så jag ser bara fördelar för både kommunen, förvaltningarna och byggbranschen om vi fortsätter på inslagen linje i kommande projekt.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Adam Larsson Englund.

Logotyp