Från brottning till MMA: "Möjligheterna att göra det jag drömmer om finns här"

Nova Bergman, 22 år gammal och uppvuxen i Boden, har en imponerande bakgrund inom brottning med ett flertal SM-guld. Hon började med sporten när hon var fyra år och tog förra hösten steget över till MMA, där hon nu representerar Luleå-klubben Northpaw, som hon kallar sitt andra hem. Den 8 juni debuterar hon i Luleå Energi Arena på Battle of Botnia.

Nova i ringen på Northpaw

Allt startade med att Nova Bergman började i gymnastik som fyraåring. Det var däremot inte något som varade länge, eftersom hon ville gå i en "tuffare" sport. Det var då brottningen kom in i bilden och hon längtade efter att få vinna.

– Efter varje tävling grät jag och sa till mamma och pappa att jag ville ha en medalj, då förklarade de att om jag lägger ner hårt arbete på någonting kommer jag få åka hem med en medalj. Så det var det jag gjorde.

Hur många medaljer är du uppe i?

– Ja, de täcker några kvadratmeter i mamma och pappas hus, säger hon och skrattar.

Efter att ha lyckats knipa sin första medalj var Nova Bergman fast besluten att satsa på en karriär inom brottning. Idag har hon sju SM-guld och två NM-guld (Nordiska mästerskapen).

Intresset för MMA var däremot länge outforskat, men efter sitt första striking-pass föll hon direkt pladask. Innan hon kom till Luleå besökte hon olika klubbar i Sverige för att se var hon skulle kunna utvecklas allra bäst som MMA-fighter. I samband med sin starka hemlängtan hamnade hon på Northpaw.

– Det blev självklart när jag kom hit, jag blev bemött väldigt fint och jag hade saknat Norrland och norrlänningar, menar Nova.

Nova Bergman och tränaren Niklas Bäckström.

Hennes tränare är Niklas Bäckström. Som tidigare tävlat i Amerikanska UFC som är den största mixed martial arts-organisationen i världen. Han gick sin sista match 2022 och driver numera gymmet Northpaw där han även är Novas tränare. Nova Bergman erkänner att hon var lite nervös när de började träna tillsammans.

– Jag visste inte vem han var innan, och jag ångrar lite att jag kollade upp honom, för jag blev rätt starstruck. Men jag tror att det är bra att vara lite rädd för sin tränare, säger Nova med ett skratt.

Kampsport, och MMA i synnerhet, har de senaste åren blivit allt mer populärt i Sverige. Den norrländska MMA-galan Battle of Botnia arrangerades första gången i Umeå 2009, men efter 2016 sattes evenemanget på is för att sedan återuppstå 2023 av Mikael Lindgren. Nova menar att hon märkt av ett större allmänintresse:

– Det börjar bli mer som hockey och fotboll. Man behöver inte vara särskilt intresserad av själva sporten utan man vet om att det är en rolig tillställning, säger Nova Bergman.

Se videon med Nova nedan.

Nova Bergman

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och film: Ida Lundh

Foto: Rebecca Hansson

Logotyp