Gamla Hertsöskolan auktioneras ut i satsning för miljön och lokala idrotten – detta kan du buda hem

Fönster, dörrar, handfat, basketkorgar och ribbstolar – detta och mycket mer auktioneras nu ut eftersom gamla Hertsöskolan rivs. Bakgrunden till detta är ett pilotprojekt som ska gynna den närliggande idrotten och miljön:

– Vi försöker implementera mer återbruk. De saker som går och får återanvändas vill vi ta vara på, säger Daniel Lundström på 3XL Concrete Demolition som är ansvarig för rivandet.

Bild på gamla Hertsöskolan under rivning och skärmdumpar från auktion.

Auktion med föremål från gamla Hertsöskolan pågår nu.

Förra året i oktober blev tilldelningen av byggentreprenör till nya Hertsöskolan officiell med Nåiden Bygg AB Öppnas i nytt fönster.. I december samma år började avspärrningar sättas upp och Nåiden anlitade rivningsföretaget 3XL Concrete Demolition för nedmontering av gamla skolan. När Vårt Luleå träffar Daniel Lundström, en av de ansvariga för rivningen, har arbetet pågått sedan några veckor tillbaka och annorlunda denna gång är att företaget valt att arbeta med återbruk:

– Vi har väldigt många rivningar och vi har sett att folk har ett behov att få tag i billigare alternativ. Bland annat så provade vi att sälja grejer från ett tidigare rivningsprojekt och då sålde vi bort allt. Resultatet och responsen gjorde att vi ville prova och göra det igen nu med Hertsöskolan, säger Lundström och fortsätter:

– Detta är fortfarande lite av ett pilotprojekt som vi gör i samarbete med Nåiden Bygg och Luleå Kommun. Vi har flera års erfarenhet av arbete inom rivning och har haft detta i tankarna ”att det borde gå och göra någonting bättre av grejerna”.

Bild på Daniel Lundström från 3XL Concrete Demolition.

Återbruk har alltid funnits i tankarna berättar Daniel Lundström från 3XL Concrete Demolition.

”Vidga sina vyer”

Försäljningsproceduren utgörs via ett samarbete med auktionsföretaget vaxxa.se som skänker en del av slagavgiften till välgörenhet. Den intresserade kan buda på bland annat basketkorgar, ribbstolar, fönster, dörrar och handfat. Daniel Lundström på rivningsföretaget berättar att det inte finns några regler eller praxis bakom detta, utan att företaget gör det av god vilja:

– Vi försöker implementera mer återbruk. De saker som går och får återanvändas vill vi ta vara på, säger han och resonerar vidare:

– Man måste vidga sina vyer och tänka vidare. Först och främst så tänker vi egentligen på miljön, det är det som allting handlar om. Vi tycker det är helt vansinnigt hur mycket som vi kastar och inte återanvänder.

Rivningen är igång i gamla Hertsöskolan.

Bild från rivningen i gamla Hertsöskolan.

Pengar till lokala idrotten

När auktionerna har gått ut, delar av hanteringskostnaderna är avdragna och pengarna är insamlade så kommer en del av intäkterna att gå till den lokala idrotten i området:

– Vi har tagit ett beslut att LSK (Luleå Sportklubb) ska få en större del och därefter kommer vi sprida intäkterna till andra föreningar i Luleå. Vi har diskuterat detta i styrelsen och det känns bra att kunna ge tillbaka till Hertsön. Sen vet vi att LSK har svårigheter att få in betalningar för bland annat medlemsavgifter, så det känns också bra utifrån det, säger Lundström.

 

Fokuset på återbruk och auktioner med mera… innebär det mycket extra arbete för er?

– Det innebär en del extra arbete, men samtidigt är det nyttigt att vi tar den här tiden och tänker på miljön. Vi tycker också att alla som arbetar professionellt med rivning måste börja inse och arbeta med återbruk än mer obligatoriskt, avslutar Lundström.

 

--

Är du intresserad av föremålen som auktioneras ut?

Klicka dig vidare här till vaxxa.se! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allt har ett reservationspris på 1 kr. Ingen garanti medföljer då vissa föremål inte har kunnat provköras.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto: Adam Larsson Englund och vaxxa.se

Logotyp