Gammal elektronik återvinns: Luleå kommun på skattjakt!

I november arrangeras Elektronikskattjakten på Luleå kommuns alla förvaltningar och bolag. Under två dagar kan alla som är anställda inom Luleå kommun lämna in gammal IT-utrustning och känna sig trygga med att den tas om hand på ett säkert sätt. Det är dags att börja se på ditt gamla elektronikskrot med nya ögon – de är skatter! För det finns många vinster att göra – för klimatet och även för Luleå kommun, som får tillbaka pengar för återbrukad eller återvunnen elektronik.

Elektronikskrot är den avfallstyp som ökar mest globalt sett just nu. Världen producerar årligen över 50 miljoner ton elektronikskrot och endast cirka 20 % av materialet återvinns. Det är ett enormt slöseri med resurser och orsakar stora klimatutsläpp och andra miljöproblem.

Många är vi som har gamla mobiltelefoner, sladdar, skärmar och annan elektronik liggande i lådor och skåp. Man vet kanske inte riktigt vad man ska göra med dem. Vissa saker fungerar men är gamla, andra är trasiga och ligger och väntar på att upptäckas och lämnas på återvinningsstationer, någon gång.

Det är avdelningen Innovation & Utveckling på Kommunstaben som initierat insamlingen som, om det fungerar bra, kanske arrangeras igen. Då kommer vi eventuellt även att bjuda in alla Lulebor och inte bara kommunanställda.

Nu ska anställda på Luleå kommun leta igenom sina lådor och skåp efter gammal elektronik!

Nu ska anställda på Luleå kommun leta igenom sina lådor och skåp efter gammal elektronik!

Återbruk i första hand

Den absolut största klimatpåverkan från en IT-produkt uppstår under tillverkningsprocessen. Det innebär att varje IT-produkt som kan återanvändas och ersätta en nyproducerad blir en vinst för klimatet. IT-utrustningen vi tror är förbrukad kan få ett nytt liv någon annanstans och även generera pengar som kan satsas tillbaka i kommunens verksamhet!

Återvinning i andra hand

Den IT-utrustning som inte går att återanvända går istället till återvinning där metaller och andra ämnen tas om hand och kan användas i nya produkter. I elektronik finns det massor av metaller och andra material som i sig inte är farliga, men där själva gruvdriften påverkar oss negativt. Därför är det så bra att återvinna, så slipper vi gräva djupare hål i jordskorpan.

I samarbete med Atea och Lumire

Elektronikskattjakten genomförs i samarbete med Atea som är kommunens partner när det gäller inköp av IT-utrustning och insamlingen gäller därför enbart elektronik och IT-utrustning, som till exempel mobiltelefoner, datorer (ej hyresdatorer), routrar, möss mm.

Det går alltså INTE att lämna in ett kylskåp, en brödrost, en skrivare eller en gammal TV-apparat, det ska köras till Risslan återvinningscentral precis som vanligt.

Det går givetvis att lämna in även gammal elektronik på Risslan men då går den enbart till återvinning och inte återbruk och eventuell kvarvarande information finns kvar. När Atea tar hand om gamla mobiltelefoner och datorer avidentifierar och raderar de all information så att alla kan känna sig trygga med att lämna in telefoner och surfplattor. Vid den här gemensamma insamlingen får kommunen troligen också pengar tillbaka (beroende på mångden), vilket inte gäller på Risslan.

Så du som arbetar på någon av Luleå kommuns förvaltningar och bolag, börja att leta i dina gömmor. Du kan lämna in gammal elektronik från din arbetsplats och även sådant som du har liggande hemma i någon byrålåda. Låt din gamla mobiltelefon eller laptop få nytt liv någon annanstans och gör på så vis både klimatet och kommunens ekonomi en tjänst! En IT-produkts liv börjar i en gruva och slutar i en byrålåda brukar det sägas, nu ska vi ändra på det på Luleå kommun!

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Bild: Shutterstock

Logotyp