Hägnans stora byggnadsvårdsprojekt startas

Nu inleds de stora renoveringarna på friluftsmuseet Hägnan. Först ut är Peri-Hanschagården där man i dagarna börjar dränera gårdsplanen. Arbetet är en del av den satsning på Hägnans byggnader som ska göras mellan 2022-2026 där tio miljoner kronor är öronmärkta.

– Vi har totalt 52 byggnader på området och många av dem har ett stort underhållsbehov. Tack vare att kommunfullmäktige och kultur-och fritidsnämnden sagt ja till totalt tio miljoner kronor för renoveringar och restaureringar kör vi nu igång arbetet, säger Ove Forsberg, chef Kulturarv och skärgård, Luleå kommun.

Peri-Hanscha ska få nytt tak och hela gården ska dräneras för att leda bort vatten från byggnaderna.

Takbyte

Peri-Hanschagården, som levandegör en 1920-talsmiljö, är först på listan. Hela gårdsplanet ska dräneras för att leda bort vatten från marken och byggnaderna. Samråd med länsstyrelsen har skett eftersom området är historisk mark, men just denna gård ligger utanför fornlämningsområdet.

– Nästan samtidigt börjar vi byta tak på Peri-Hanschahuset och vi gör även en hel del renoveringar inomhus. Men allt sker i andan av 1920-talet, säger Ove Forsberg.

Barnaktiviteter på området

Gården brukar vara tillhåll för Hägnans barnaktiviteter, men i sommar får man räkna med att Peri-Hanscha är avstängd. Däremot öppnar resten av friluftsmuseet för sommaren den 11 juni och barnaktiviteterna flyttar tillfälligt till andra delar av området.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Helena Holm och Therese Hedman

Logotyp