Hela Kulturens hus blir en dansscen som livesänds

När publiken inte kan komma till dansarens scen, tar dansaren hela Kulturens hus i besittning och bjuder på en nära dansupplevelse på distans. Alla är inbjudna – via instagramkontot @northern_sessions Länk till annan webbplats., där föreställningen livestreamas söndagen den 10 januari.

Två röda glasboxar symboliserar pulserande hjärtan. En rymmer dansaren, den andra härbärgerar musikern.

– Kulturens hus är som Luleås hjärta. Det är ett hus som hör till oss alla. Nu bjuder vi in publiken hit. Vi slår upp dörrarna virtuellt, säger dansaren Anthony Lomuljo.

På söndag fyller de internationella dansartisterna Anthony Lomuljo och Jerome Marchand Kulturens hus med dans, en föreställning som livesänds via Instagram.

Hela huset fylls av dans

Han är en internationell dansartist, med rötterna i USA som, tillsammans med dansaren och musikern Jerome Marchand, fyller de tomma lokalerna med liv.

I duons livestreamade serie Northern sessions har de tidigare bjudit på livesända föreställningar från Moskosel creative lab och Studio Acusticum, producerat av Dans i Nord. Nu har turen kommit till Kulturens hus, som utforskas och tolkas av dem.

En ny kanal

De tomma lokalerna blir artisternas scen och publiken får uppleva Kulturens hus på ett helt nytt sätt – genom dansarens ögon och kroppsspråk.
– När pandemin tvingade oss att ställa in planerade föreställningar med publik hittade vi ett nytt sätt att nå ut med vår konst på ett säkert sätt, säger Anthony Lomuljo.
Han och Jerome Marchand lärde känna varandra på Kungliga baletten, där de båda haft sin bas som dansare.

Ingen traditionell scen

Det är Dans i Nord som producerar föreställningen, som blir en dansfilm.

– När Anthony och Jerome släpps in i huset, och utforskar vad de kan göra, håller de sig absolut inte till den traditionella scenen. De låter sig inspireras av oväntade platser. Sedan skapar Jerome musik och ljudkollage utifrån det som de gått igång på, och Göran Norman är teknikansvarig, säger Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef och konstnärlig ledare vid Dans i Nord.

Hon säger att dansfilmen är som en ny konstform i sig, där teknikern ska lära sig att filma koreografin och följa dansaren genom huset.

Dansare

När dansaren Anthony och musikern Jerome intar Kulturens Hus tar dansen helt nya vägar.

Ljus i mörkret

– Dansserien, som vi producerar i samarbete med Kulturens hus och Luleå Riksteaterförening, har höjt biljettförsäljningen till dans på Kulturens Hus med över tusen procent. Under pandemins begränsningar vill vi bjuda på ett ljus i mörkret och vi hoppas hålla uppe publikkontakten och dansintresset via nya kanaler, säger Marie.
Dansföreställningen livestreamas via instagramkontot @northern_sessions söndagen den 10 januari klockan 21.00. Länk till annan webbplats.
Dansserien är ett samarbete mellan Kulturens hus, Dans i Nord och Luleå Riksteaterförening som firar femårsjubileum 2021.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp