Historisk vandring och husförhör under årets Persmäss

Under helgen 28 – 30 juni firas Persmäss i Gammelstads kyrkstad. Under de tre dagarna pågår aktiviteter som passar väl både för barnfamiljer och historieintresserade vuxna.

Under helgen 28-30 juni firas Persmäss i Gammelstad kyrkstad.

Det är ett fullspäckat schema under Persmäss som under 1600-1700-talen sägs ha varit den mest besökta kyrkhelgen. I dag samarbetar Gammelstad Visitor Center, Friluftsmuseet Hägnan och Nederluleå församling med att arrangera Persmäss.

Under helgen får besökarna lära sig mer om Gammelstads kyrkstad där grunden för Luleå en gång grundades och växte fram. När staden tvingades flytta på grund av landhöjningen under 1600-talet har området bevarats och är sedan 1996 med på listan över Unescos världsarv.

Helgen inleds med tipsrunda i kyrkstaden på fredagen och en guide berättar om den gamla kyrkhelgen Persmäss och varför det historiskt varit en så stor helg i Gammelstad.

Den som vill vara med om något unikt ska bege sig till Nederluleå kyrka klockan 22:30 på fredagskvällen då en Midnattssolsandakt hålls. Vid klart väder lyser kvällssolen upp triumfkrucifixet.

Även på lördag och söndag finns mängder av aktiviteter. Visitor centers mannekänger visar upp mode från förr och ger exempel på hur människorna i olika tider klädde sig inför en kyrkhelg i Gammelstad.

Barn från 5 år med sina vuxna, bjuds in till Kyrkdetektiven där de får följa med på en klurig och spännande upptäcktsfärd i Nederluleå kyrka. Sommarkyrkans bjuder på gratis barnaktiviteter med ansiktsmålning och jättesåpbubblor. Här finns också möjlighet att åka häst och vagn genom kyrkstaden.

Husförhör

I Storgården hålls ett gammeldags husförhör.

Som besökare kan man också kliva in i Storgården och vara med om ett dramatiserat gammeldags husförhör. Under ett husförhör kom prästen på besök för att kontrollera läskunnigheten och bibelkunskaperna hos folket i gården.

Den som är historiskt intresserad av äldre hus ska inte heller missa byggnadsvårdsvandringen med Erica Duvensjö, byggnadsantikvarie på Norrbottens museum. Hon har lång erfarenhet med att lyfta fram och bevara byggnaders kvalitéer.

– Persmäss har varit en viktig kyrkhelg i Gammelstad sedan långt tillbaka i tiden. Numera firas den i mer modern tappning, med en hel helg av roliga aktiviteter för både stora och små. Vi hoppas på många härliga besökare och ser verkligen fram emot ett festligt Persmässfirande, säger Desirée Ek, samordnare Gammelstad Visitor Center.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Jeanette Bergström

Foto: Luleå kommun

Logotyp