Elda trädgårdsavfall? – Kompostera i första hand!
Nu närmar sig våren och gamla löv och nedblåsta grenar fyller trädgården. Det är tid att rensa och städa upp. Många väljer att elda upp träd...
Under den internationella kvinnodagen arrangerade Luleå tekniska universitet förläsningen "Hur ser en jämställd samhällsomvandling ut?". På länk från London fanns DN-journalisten och författaren Katrine Marçal som berättade om hur brist av jämställdhet håller tillbaka den tekniska utvecklingen.
Varför tog det 5000 år för oss att skaffa hjul på resväskorna?
Katrine lyfter frågan och förklarar att det handlade om en gammal föreställning där "riktiga män" skulle bära sina väskor. Ett annat exempel är elbilar, som fanns redan på 1800-talet, men blev opopulära eftersom de användes av kvinnor och således blev "tantbilar". Katrine menar att dessa exempel visar på hur utveckling och innovation har stoppats av gamla föreställningar kring vad som är kvinnligt och manligt kodat.
Katrine Marçal live från London.
Linn Berglund och Kristiina Oksman, innovatörer och forskare vid Luleå tekniska universitet, berättade om det patent på ett naturligt hydrogel som de utvecklat under 2023..
De får frågan hur det kommer sig att de fick patent på just detta projekt, och svaret var affärsutvecklingsbolaget LTU Business hade ett projekt för just kvinnliga innovatörer, där LTU var en drivande faktor.
I panelen diskuterades vidare om hur bilden av teknik kan breddas, hur både fler kvinnor kan uppmuntras att söka sig till tech-branscherna, men även vice versa, hur killarna kan uppmuntras att jobba inom vården, till exempel.
Malin Linberg, professor LTU, Gry Holmgren Hafskjold, vd LTU Business, Stefan Lundblom, Investment manager och Senior business advisor på Arctic Business.
I flera år har endast tre procent i riskkapital gått till kvinnliga entreprenörer. Men Stefan Lundblom, Investment manager och Senior business advisor på Arctiv Businnes, menar på att det faktiskt skett en föränding sedan några år tillbaka. Idag är det 46 procent kvinnor i inkubatorprogrammen.
Förebilder är något som alla tre enas om som en viktig faktor för att teknikindustrin ska bli mer jämställd. Gry Holmgren Hafsskjold menar att om man ser att det är möjligt, så vill man själv testa. Något annat Gry uppmärksammar är att skapa intresse i en ung ålder, men också få tjejer att engagera sig i ung företagsamhet och välja exempelvis teknik på gymnasiet.
Bernt Tiberg, pensionär
"Jag tror hela frågan som ställs idag, är jätteviktig och avgörande för hur omställningen kommer att gå. I första fas ska det flytta hit 10 000 som ska bygga upp industrin. De allra flesta är män, som kommer bo i barracker. Redan där börjar man ana att vi kan få problem med frågan. Vi kommer behöva mycket kvinnliga innovationer, för att omställningen ska bli mjuk och mänsklig. Annars löper vi en risk att bli industri-staden, igen."
Linda Moestam, sakkunnig inom jämställdhet på Länsstyrelsen
"Vi måste se över vad vi värderar i samhällsomvandlingen, vad som ses som kvinnligt respektive manligt. Men även omvärdera status på yrken, något som jag tror kommer vara avgörande för länets framtid. Jag arbetar just nu i ett samarbete med Västerbotten om jämställd industri. Där vi stöttar nyetablerade företag och industrier i båda länen. Vi måste tänka mer sammanhållet i frågan, eftersom utmaningen finns i hela norr."
DELA VIA SOCIALA MEDIER
Text & foto: Ida Lundh
RELATERADE ARTIKLAR