Intrång på byggarbetsplatsen bekymrar kommunen: ”Förenat med livsfara“

Skyltar, 15 kameror, vaktbolag och byggledare som slår en extra kik på byggarbetsplatsen – det har Luleå kommun och byggentreprenören tillsatt för att få stopp med de olovliga besöken när gamla Hertsöskolan rivs:
– Det har varit ett problem som pågått ett tag och som vi tar på största allvar.

Bildmontage på en övervakningskamera och Hertsöskolan under rivningen.

Kameror och skyltar ska sättas upp för att motverka olovliga besök på byggarbetsplatsen vid Hertsö torget. Övervakningskameran i bild har inget med artikeln att göra. Bildmontage.

Rivningen av gamla Hertsöskolan har snart gått in på sin tredje månad. Jonas Nilsson, projektledare på Luleå kommun och för nya Hertsöskolan, menar att bortsett från vissa olovliga besök så har det arbetet gått bra.

– Vi följer tidplanen och ligger bra i fas, där är det inga konstigheter. Bekymret nu är på kvällarna när personer, allt oftare, gör olagliga intrång.

Vet ni vad det handlar om för personer?

– Nja, inte mer än att det förmodligen är barn och yngre personer då fotspåren kommer från mindre skor och fötter.

Projektledaren berättar att Luleå kommun i samverkan med byggentreprenören Nåiden Bygg AB och rivningsföretaget 3XL Concrete Demolition beslutat att göra flera aktioner för att få stopp på besöken:

– Skyltar har och ska sättas upp. Detsamma gäller kameror och totalt blir det 15 stycken som ska placeras ut runt byggarbetsplatsen. Sedan har vaktbolag och byggledare fått order att göra mer frekventa besök runt platsen, säger Jonas Nilsson och berättar vidare:

– Anledningen varför vi gör detta är för att besöken är förenat med livsfara. Därtill att det har varit ett problem som pågått ett tag och som vi tar på största allvar. Man ska inte heller glömma att det faktiskt är olagligt och straffbart då det är tillträdesförbud för obehöriga.

Nilsson har skickat ut information till närliggande skolor på Hertsön och hoppas att det innebära slutet på besöken. Projektledaren menar att det är viktigt för barnen att förstå vad konsekvenserna kan bli:

– Barn och unga har inte alltid, på gott och ont, konsekvenstänket som behövs. På en byggarbetsplats där rivning utförs är det inte säkert och vara för barn och unga. Värsta tänkbara kan hända och det är ett faktum.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Adam Larsson Englund och Pexels.

Logotyp