Inventariebanken bidrar till ökat återbruk på Luleå kommun

Allt fler möbler och inventarier hittar nya ägare inom kommunens olika verksamheter med hjälp av Inventariebanken. Sedan starten 2018 har antalet inventarier som förmedlats ökat år från år och på så sätt bidragit till ett bättre hushållande med både klimat, naturresurser och ekonomi på Luleå kommun. Under 2022 fanns det totalt 3 397 inventarier att välja bland i banken som tar hand om möbler, utrustning och andra inventarier som blivit över i kommunens alla olika verksamheter.

I artikelserien om hur Luleå kommun arbetar för att minska sin klimatpåverkan har det tidigare tagits upp åtgärder inom områdena transporter, byggnader, fysisk planering och energi. De senaste artiklarna har hanterat området konsumtion och nu är det dags att titta lite närmare på Inventariebanken på Luleå kommun.

Några av Inventariebankens medarbetare, från vänster Tommi Lomakka, Albin Gidlund och Peter Renberg.

Några av Inventariebankens medarbetare, från vänster Tommi Lomakka, Albin Gidlund och Peter Renberg.

Inventariebanken drivs av arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun sedan 2018 och jobbar för att främja återbruk inom kommunens egna verksamheter. Genom att välja återbrukat minskar kommunen sin klimatpåverkan och hushållar med resurser. Inventariebanken ska alltid vara ett självklart första val när en kommunal verksamhet utvecklas och anpassar lokalerna efter förändrade behov.

– När olika kommunala verksamheter avvecklas eller förändras så hämtar vi inventarier av olika slag som blir över och sedan när det startar nya verksamheter så kör vi grejerna dit. Inventariebanken fungerar som ett mellanlager, det blir ett kretslopp och nya eller förändrade verksamheter slipper köpa allting nytt, förklarar Tero Kotiranta, arbetsledare på Arbetsmarknadsförvaltningen med ansvar för Inventariebanken.

En del inventarier kör de direkt mellan olika verksamheter också och de kommer alltså aldrig in i Inventariebankens system. På frågan om vilken typ av inventarier Inventariebanken hanterar svarar Tero:

– Mycket kontorsmöbler, men förutom det i princip allt som vi använder inom olika verksamheter i kommunen, det är barnmöbler från förskolor, utrustning från verkstäder och storkök med mera.

När de hämtar inventarier som blivit över så fotograferar de först allting och registrerar sedan dem i Inventariebankens system så de visas på bankens sida på intranätet. Där kan sedan kommunens alla olika verksamheter titta och göra en beställning när de behöver något. Inventariebanken har under årens lopp haft sitt fysiska lager på lite olika ställen men just nu är det mesta i källaren på förvaltningsbyggnaden där Socialförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen har haft sina kontor och i Örnnässkolans källare. I förvaltningshuset måste allting gå via huvudentrén, något som innebär en del stök, enligt Tero.

– Det skulle självklart vara bättre att ha tillgång till en lokal där man kan lasta direkt från bilen in på en lastbrygga i stället för via en vanlig entré som i dagsläget i förvaltningshuset.

Den här dagen hämtar Albin Gidlund och Peter Renberg från Inventariebanken möbler som blivit över på Norrbottens kommuners kontor.

Den här dagen hämtar Albin Gidlund och Peter Renberg från Inventariebanken möbler som blivit över på Norrbottens kommuners kontor.

Besparingar i både koldioxid och kronor

Att producera ett nytt höj- och sänkbart skrivbord orsakar i genomsnitt cirka 93 kg koldioxid-ekvivalenter, en ny kontorsstol nästan lika mycket, 90 kg koldioxid-ekvivalenter. Produktionen av en 3-sits-soffa skulle orsaka cirka 135 kg koldioxidekvivalenter och ett nytt konferensbord längre än två meter skulle orsaka minst 276 kg CO2-ekvivalenter, allt enligt en klimatdatabas som tagits fram av RISE (Research Institute of Sweden) under 2021. Tack vare att Inventariebanken har skapats så har Luleå kommun undvikit en stor mängd klimatutsläpp eftersom man återbrukar i stället för att köpa nytt. Det har naturligtvis även inneburit stora besparingar ekonomiskt, se tabell nedan vilka uppskattade besparingar som gjorts tack vare Inventariebanken.

Diagram med uppskattad besparing i kronor tack vare återbruk med hjälp av Inventariebanken på Luleå kommun.

Diagram med uppskattad besparing i kronor tack vare återbruk med hjälp av Inventariebanken på Luleå kommun.

Inventariebankens personal erbjuder hämtning och utkörning av inventarier helt utan kostnad för den verksamhet som beställt en inventarie eller som har saker som blivit över och vill få dem hämtade till banken.

Tero Kotiranta är arbetsledare för personalen som varierar i antal över tid:

– Vi har praktikanter från Socialförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen och från Arbetsförmedlingen. Folk kommer ju och arbetstränar hos oss, berättar Tero. Just nu är vi tretton personer, har varit tjugo som mest. Cirka trettio personer totalt under hela 2023, de kommer och går beroende på om de får jobb någon annanstans eller börjar en utbildning.

Verksamheten är alltså med och bidrar till alla tre aspekterna, ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet inom Luleå kommun.

Inventariebanken har också ryckt in vid ett flertal akuta insatser inom kommunens olika verksamheter. Några exempel:

  • hjälpt till med ett snabbt iordningställande av samtliga tre tillfälliga flyktingboenden för de ukrainska flyktingarna som kom till Luleå kommun,
  • inventering och iordningställande av kommunens skyddsrum,
  • under covidpandemin körde Inventariebankens personal skyddsutrustning till Socialförvaltningens olika verksamheter,
  • det nya vård- och omsorgsboendet på Kronan inreddes till stor del med återbrukade möbler från Inventariebanken,
  • när Björkskataskolan hade brunnit och hela verksamheten blev tvungen att flytta in i Mården i centrala Luleå kunde skolan snabbt komma i gång igen tack vare att Inventariebanken fanns och kunde bidra med både möbler och flytthjälp.

– Just nu står vi i startgroparna att ta hand om det som blir kvar efter flytten av Socialförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen till det nya servicecentret i centrala Luleå, berättar Tero Kotiranta. Det som inte flyttas med tar vi hand om. Och vi behöver påfyllning, det finns artiklar i systemet men inte jättemycket. Det har gått ut mer än det kommit in i dagsläget. Något som såklart är väldigt positivt, avslutar Tero.

Peter Renberg lastar bilen med överblivna möbler som ska till Inventariebanken på Luleå kommun.

Peter Renberg lastar bilen med överblivna möbler som ska till Inventariebanken på Luleå kommun.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Foto: Fredrik Winneborn

Logotyp