”Jag lever min dröm bland renar och turister”

I Karlsvik utanför Luleå skymtar renar i hagen intill en lávvu (samisk tältkåta). Här har den före detta gymnasieläraren Marita Sikku skapat en ny kulturell mötesplats.
– Tiden var inne att förverkliga min dröm om att ge människor en djupare inblick i det samiska livet, säger hon.

Läraren Marita Sikku startade eget i vinter inom turismen.

Den nya turistattraktionen Dálvvás har varit välbesökt sedan den öppnade i december. En lång rad reseoperatörer, turister, influensers och reseagenter har tagit sig till First Camps område.

– Jag har burit idén inom mig i säkert 20 år. Jag har tänkt att jag ska starta eget när barnen blir större, säger ägaren Marita Sikku, som tidigare arbetat inom turistbranschen och som lärare vid Luleå gymnasieskolas hotell- och turismprogram.

Möjligheten att bli entreprenör inom turismsektorn dök upp snarare än hon kunde ana.

– Min dotter bestämde sig för att gå gymnasiet i Luleå. När vi flyttade ner från Kiruna hösten 2023 såg jag potentialen för en marknad för en samisk upplevelse här.

Vid den levande elden árran i tältkåtan får besökarna uppleva den samiska kulturen i form av berättelser, traditioner och smakupplevelser.

Marita Sikku startade verksamheten lagom till årets vintersäsong drog i gång. Hon berättar att Dálvvás, som företaget heter, betyder ”över vintern” på samiska.

– Renarna som besökarna får träffa är vanligtvis på Kirunafjället, men över vintern samlar min särbo Per-Martin Kuhmunen ihop några och transporterar dem ner till First Camp för vinterbete.

Det första man ser i skogen vid Dálvvás är den klassiska tältkåtan och röken som stiger upp från öppningen mot himlen. Men det är i renhagen som upplevelsen börjar.
– Jag vill att besökarna får ett nära möte med djuren, kanske genom att mata dem från handen.

Vid den levande elden árran i tältkåtan får besökarna uppleva den samiska kulturen i form av berättelser, traditioner och smakupplevelser. Till kokkaffet får gästerna prova samiska delikatesser som lingonjuice, hjortron, torkat renkött och glödkakan med recept av Marita Sikkus mamma.

– För mig är det viktigt att synliggöra och sprida kunskap om det samiska livet. Jag delar mina erfarenheter om den samiska kulturen som jag är uppvuxen i. Det är tufft att välja att vara renskötare, inte minst för att naturen är mer oförutsägbar än tidigare, säger Marita Sikku.

Över vintern transporteras renar till First Camp för vinterbete.

Efter gästerna har lämnat Dálvvás avslutar Marita Sikku arbetsdagen hemmavid med arbete vid sin dator.

– Jag hoppas att besökarna fått uppleva ett möte som känns i hjärtat – som de bär med sig lång tid framöver. Det är ju ofta mötet med människor som man minns från sina resor, säger hon.

FAKTA

  • Marita Sikku har vuxit upp i den samiska kulturen. Hon är bördig från Kiruna och bodde i lávvu när hon var liten med sina mor- och farföräldrar på somrarna när det var kalvmärkning. Kalvarna föddes i en lávvu.
    Hennes mor- och farföräldrar pratade alltid samiska med henne. Marita och hennes sambo pratar samiska med sina barn.
  • Läs mer om Dalvvás. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text Alexandra Nyman

Foto: Ida Lund

Logotyp