Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har någon gång upplevt våld i hemmet, berättar Christina ”Kigge” Fast, som föreläste under dagen. Det innebär ungefär 1580 barn i Luleå kommun. Hon berättar om våldet mot barn och unga:
– Det kan handla om våld i hemmet, som när en förälder utsätter en annan, men också våld i ungas parrelationer. När det gäller våld i ungas parrelationer finns ganska låg kunskap men det är samtidigt otroligt många unga som drabbas och blir utsatta. Det måste finnas mer kunskap kring vad och hur man ska göra för att hantera det.
Kigge menar att våldet kan få långvariga konsekvenser för den utsatte – ökad risk för psykisk ohälsa, påverkad arbetsförmåga och bristande förtroende för sig själv är några exempel.
Vad kan man göra om man misstänker att någon ung utsätts för våld?
– Du kan vara närvarande, ställa frågor och berätta att du finns där, oavsett vad. Vissa saker kan kännas tuffa att berätta om, men jag vill att barnet ska veta att jag finns här, säger Kigge.
Dagen riktade sig främst till skolpersonal och yrkesverksamma som arbetar för att minska våldet mot barn och unga. Kigge fortsätter berätta om de professionellas uppgift:
– Alla yrkesverksamma som arbetar med barn har en anmälningsskyldighet. Det kan vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till det, men då ska man alltid ha den ungas säkerhet i fokus. Det är viktigt att man berättar att den utsatte inte gjort något fel. Att berätta om barnkonventionen och barnets rättigheter tycker jag är jätteviktigt, speciellt när anmälningsskyldigheten faktiskt finns. Och efter man gjort en orosanmälan så måste man fortsätta finnas där för personen och visa att man menar allvar. Vi måste alliera oss med den unga personen, menar hon.