Klimatsmart inspirationsdag för kockarna i skolköken

Under sportlovsveckan passade alla kockar och måltidsbiträden i skolköken på att ha en inspirationsdag för att träffa varandra, laga mat och baka bröd med ett lågt klimatavtryck.

Skolköken i Luleå är ute på en klimatsmart måltidsresa. En viktig del i arbetet är att kockarna ska få mer frihet i köken och kreativt kunna skapa mat som eleverna gillar. Det finns ingen central matsedel längre för hela kommunen, utan varje skolkök skapar sina egna menyer.

Seyed Ahmad Naemi som är kock på Björskataskolan tar för sig av det färgglada salladsbordet.

Under tre dagar anordnade Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge som är enhetschefer för skolmåltider en inspirationsdag för 95 personer som arbetar i kommunens skolkök.

– Meningen med inspirationsdagarna är att kockar och måltidspersonal ska få testa nya klimatsmarta recept, knyta kontakter och får inspiration av varandra, säger Jens Drugge som är enhetschef på Resurscentrum Måltider.

Matsvinnet ska minska

Under dagen fick deltagarna prova på att laga klimatsmart mat: baserad på grönsaker, vilt och kyckling. Meningen var också att prova på att skapa mat med råvaror som är i säsong, till exempel rotfrukter. En viktig del i den klimatsmarta måltidsresan är att matsvinnet ska minska, och att kockarna också ska få inspiration att använda sig av restprodukter från rätterna de lagar. De använde restprodukter – till exempel morötter, zucchini och lök – som ingredienser i ett bröd som bakades under dagen.

Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge som är enhetschefer för skolmåltider

Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge som är enhetschefer för skolmåltider föreläste och visade filmer under dagen.

Kockarna fick lösa tre olika uppgifter i grupp under en timme. De skulle skapa en egen kreativ rätt, använda sig av ett färdigt recept, baka ett bröd och göra en sallad. Efter att allt var tillagat samlades de och berättade vad de skapat för mat och vilka råvaror de använt. Sedan var det dags att provsmaka maten.

Barbequekyckling och fiskburgare

En grupp hade gjort barbequekyckling med rostade rotsaker och till det en tzatziki. På ett fat låg fiskburgare gjorda på braxen. I en gryta puttrade en soppa gjord på morot och sötpotatis, och en annan grupp hade gjort barbequekryddad pulled pork med tomat och lök. Fläskkött har ett betydligt lägre klimatavtryck än nötkött. Varje grupp hade också gjort varsin sallad, som serverades på ett färgglatt salladsbord.

En av de kockar som var på plats var Seyed Ahmad Naemi som är kock på Björkskataskolan.

– Vi har fått många erfarenheter och nya kunskaper idag. Vår grupp gjorde en italiensk kyckling med tomatsås och till det serveras matvete och en sallad gjord på picklad rödkål, berättar han.

Kocken Seyed Ahmad Naemi står vid salladsbordet.

En av de rätter som kockarna skapat var barbequekyckling med rostade rotfrukter.

När kockarna provsmakade varandras mat kom frågor upp om att det är viktigt hur man kryddar klimatsmart mat så den blir mer smakrik. Det kan vara bra att ungsrosta rotsaker, eftersom de då tappar mer vätska och smaken framhävs. Mat är också en kulturfråga och det är viktigt att inspireras av varandra.

FAKTA Den klimatsmarta måltidsresan

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp