Middagen serverades i Björkskataskolans matsal och kockar från de olika skolköken bjöd på rätter som dom serverar på förskolan, och som blivit en succe bland barnen. På menyn fanns bland annat kryddade grönsaksbiffar i tomatsås, Persisk pasta med färs på gula ärtor, Svenska Hjortbollar fyllda med ris och laxsoppa från Jävre. Till det serverades nybakat bröd, aioli gjord på ärtmajonnäs och olika sallader. Efterrätten bestod bland annat av en baklavakaka.
Tankarna bakom klimatsmarta skolmåltider
I början av kvällen höll Jens Drugge, som är enhetschef med ansvar för skolmåltider, ett kort föredrag om tänket bakom den klimatsmarta mat som nu serveras på de kommunala skolorna i Luleå.
Bakom den klimatsmarta måltidsresan, som skolmåltider är inne på, finns en omtanke om klimatet och även barnens hälsa. Det visat sig i forskning att människor som äter mycket kött lever kortare, och att få in mer växtbaserade råvaror i skolmaten stärker barnens hälsa.
– Det är jättekul att få möta vårdnadshavare och prata om vår klimatsmarta måltidsresa. Vi vill ju skapa en bättre förståelse och ge dom kunskap om varför vi behöver äta mer hållbart. Men även också att barnen får näringsriktig mat som hamnar i magen, idag ser vi tyvärr att utvecklingen går åt fel håll med mer processad mat som innehåller en massa salt, socker och tillsatsämnen. Detta är vårt gemensamma uppdrag att ändra på, säger Jens Drugge.