Krönika: Gert Wingårdh om Luleås framtid

Hur ser framtidens stad ut? Mysig som Gamla Stan. Dynamisk som Manhattan. Djärv som Dubai. Svaren skiftar. Framtiden måste vara hållbar. Där är vi redan på god väg.

Bild: Andy Liffner.

Nya byggnader drar lite energi. På två decennier har vi halverat två gånger om. Från trehundra enheter till hundrafemtio till sjuttiofem. Check.

Vi ställer om till trä, vilket minskar växthusgaserna med minst en halvering. Check.

Vi skapar energi med ordentliga solcellstak. Check.

Det är när vi ställer samman de nya husen till grupper och kvarter som det mest spännande händer. Hur bygger vi framtidens stad? Idag bygger vi inte utan att fråga! Vi djupintervjuar de som representerar framtiden. Vad vill människor ha?

Ett svar är att många gärna vill bo centralt.

I Luleå hittar vi en unik möjlighet. Vi kan ”spegla” stadskärnan på östra sidan vattnet. Låta staden sprida sig bakom isbrytarna, ta över rangerbangården och upp på berget. Bygga ny kvarterstad, för så ser fortfarande drömmen om stad ut. Kvarter med hus lika höga som gatorna är breda. Det började i Berlin, spred sig till Paris och tog världen med storm. Raka kvarter med luftiga gator.

Här och där ett tomt kvarter. Plats för en park och kanske en märkesbyggnad. Idag drömmer vi inte om en ny kyrka och Luleå har redan sitt stadshus. Nu tar vi nya tag! Ett kunskapscenter där vi med god pedagogik kan bygga förståelse kring elektricitetens väsen har centralplatsen. ”El-lys-el-palatset”. Det följs upp med en ”internationell skola”, designhus och en lekfull vattenrutschbana.

Vi vill bygga den goda staden för alla. Det betyder att stödja sig på statistik. Vad kan vi gissa om framtiden? Vilka åldrar ska bo här? Vilka yrken?

Vår planering måste söka. Svaren kan vara oväntade. ”Varför är det inte buskar mellan trottoar och trafik? En remsa som fångar upp treåringar innan de rusar ut i trafiken!” Varför inte?

Vi vet inte alla svar.

Ingen visste att det gick att skapa fossilfritt stål! Nu är det vår gemensamma framtid.

I en bred konstellation av näringsliv, universitet, konsulter och entreprenörer vill vi tillsammans med tjänstemän, politiker och inte minst media, forma ett nytt Luleå!

Vi lägger ett ramverk. En idé om en idealstad, byggd på kända förebilder. Med inslag av det som gjort andra städer till en succé.

Luleå har riklig tillgång på vatten. Tillsammans med nivåskillnader brukar det vara toppförutsättningar för en karismatisk stad. Luleå får tillgång till central mark för sin expansion. Det är närmaste exempellöst bra förutsättningar. Luleå kommer att få eller ligga nära, några av de största industrisatsningar som sker i norra Europa.

Klart vi skall planera världens bästa stad. Bäst för många. För barn. För kvinnor. För män. För nyanlända. Vi måste mena allvar med både ekologisk och social hållbarhet.

Vi måste tro på vår kraft.

Tillsammans.

Vi börjar vårt projekt med att plantera 1000 träd. Vi vet var våra boulevarder skall dras, var våra gator bör ansluta och bästa platserna för parker. 1000 träd tar tid att växa. När de är på plats blir inte Nya Luleå det blåsiga Luleå utan det gröna. Träd är magiska.

Wingårdhs arkitektkontor.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Gert Wingårdh arkitekt SAR/MSA

Bild: Andy Liffner

16 november 2023

Logotyp