Krönika: "Viktigt med meningsfull fritid"

"Det droppar från taken och det blir ljusare för varje dag som går. Som nybilen Luleåbo, ursprungligen från Arvidsjaur och efter några år i Umeå, har jag sett fram emot min första vår här. Jag ser våren lite som en nystart där jag får mer energi och gör fler aktiviteter." Det skriver Lisa Reinholdsson i en krönika.

Lisa Reinholdsson arbetar som kommunikatör för Ung i Luleå.

Jag tycker framför allt att det är viktigt att det finns aktiviteter för ungdomar. De behöver en trygg mötesplats att hänga på och aktiviteter som sätter guldkant på vardagen. Först när jag började arbeta som kommunikatör för Ung i Luleå, en del av kommunens kultur- och fritidsförvaltning, insåg jag hur mycket arbete som läggs ner på det. Ung i Luleå driver mötesplatser och arrangerar aktiviteter för ungdomar i åldrarna 13–20 år. Den som vill hitta på någonting under våren kan besöka kommunens fritidsgårdar på Björkskatan, Gammelstad, Hertsön, Örnäset samt i Råneå och Luleå centrum.

De flesta fritidsgårdar har ett liknande utbud med möjlighet till musikskapande, att se på film, att spela tv-spel, fika och spela sällskapsspel. Något jag tycker är viktigt är att utmanas till att testa nya saker för att växa som person. Därför är det toppen att fritidsgårdarnas besökare kan påverka vilka aktiviteter som finns till hands tack vara de medel som finns att söka.

Eftersom ungdomarna är vår framtid är det fint att se att kommunen värnar om dem. Ung i Luleå driver mer än bara fritidsgårdar. I Råneå finns Mekverkstan där man tillsammans kan meka och umgås. För den sportintresserade finns Nattidrott, en öppen verksamhet på fredag- och lördagkvällar där sporthallarna på Porsön och Tuna öppnas upp för spontanidrott. Det finns även parasportaktiviteten Sportis och mötesplatsen Stjärnan för unga med funktionsnedsättning.

Nu när våren är här tycker jag att det är ett perfekt läge att ta vara på möjligheter som Luleå har att erbjuda. Se till att vara ute så mycket. Håll också utkik på fritidsgårdarna som arrangerar utomhusaktiviteter av och till. Förverkliga dina idéer och testa olika aktiviteter för att veta vad just du föredrar att göra på din fritid.

Lisa Reinholdsson

  • 25 år.
  • Arbetar som kommunikatör för Ung i Luleå, Luleå kommun. Ung i Luleå driver mötesplatser, fördelar medel till kreativa arrangemang av och för unga samt driver projekt där unga har inflytande och kan vara delaktiga.
  • Intressen är målning, musik samt att umgås med vänner och familj.
  • Läs mer om ungdomsaktiviteter på instagramkontot @ungilulea.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lisa Reinholdsson

Bild: Sanna Kalla

1 april 2024

Logotyp