”Kulturskolan väckte min glöd för musiken”

För Teodor kom intresset för att spela musik redan i årskurs tre. När det sedan blev möjligt att spela instrument i årskurs fyra via Kulturskolan fanns där ingen tvekan – musik skulle spelas.

– Jag som många andra var sugen att spela saxofon så där fanns inga platser kvar, i stället blev det valthorn för att det såg fräckt och roligt ut, säger Teodor Stenlund, som till hösten börjar en gymnasial spetsutbildning inom klassisk musik.

Från början kände Teodor inte att han var ämnad för att hålla på med musik men genom Kulturskolan upptäckte han sin potential.

Från årskurs fyra är det möjligt för alla elever i Luleås grundskolor att söka till instrumentkurser som hålls av Luleå Kulturskola. Instrumentkurserna är avgiftsfria bortsett från eventuellt en hyra av det instrument du lånar av Kulturskolan under tiden du går kursen.

– Jag hyrde mitt valthorn fram tills jag var i 14 års åldern när det blev lite mer allvar i mitt spelande, då uppgraderade jag och investerade i ett eget instrument, säger Teodor.

Det brukar vara omkring 4–10 elever per termin som spelar valthorn via Kulturskolan men det inte alla som fortsätter.

– I början var det fler än jag som testade att spela men det tar mycket av din fritid om du vill utvecklas inom musiken, det är som att sporta, det blir roligare ju duktigare du är på att spela, säger Teodor.

Inre potential

Från början kände Teodor inte att han var ämnad för att hålla på med musik men genom Kulturskolan upptäckte han sin potential.

– De har gett mig chansen att våga och gjorde att jag fann min glöd för att spela, säger Teodor.

Kulturskolan har fyra olika blåsorkestrar i olika nivåer där elever får öva och spela med varandra. Ju mer mogen du är i ditt spelande desto högre nivå och orkester spelar du i. När Teodor var 13 år fick han frågan om han ville vara med i blåsorkestern som är på den högsta nivån.

– Det betydde mycket för mig att min lärare lät mig prova och det gick bra. För mig var det ett personligt delmål och jag växte mycket av det, säger Teodor.

Framtiden

Teodor går nu ut andra året på gymnasiet men byter skola till hösten. Då börjar han på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm där han ska gå en spetsutbildning med inriktning på klassisk musik.

– Det känns stort att flytta, jag är ganska hemma-kär, men jag hade ändå planerat att flytta efter gymnasiet och ser det här som ett bra år att testa. Genom utbildningen får jag träffa andra i min ålder som strävar efter samma mål, jag tror vi kan utveckla varandra när vi spelar tillsammans, säger Teodor.

Efter gymnasiet planerar Teodor för att söka till musikhögskola, ett av målen är att få spela i en professionell orkester.

– Det skulle vara jättekul att få turnera med musik, säger Teodor.

Fakta om Luleå Kulturskola

  • I Luleå undervisar Kulturskolan på skoltid där det är möjligt, det är utgångspunkten för att ge alla elever möjlighet att vara med.
  • Det finns fyra blåsorkestrar i olika nivåer. Den lägsta nivån är mestadels blåslek och den högsta nivån är de som spelar exempelvis på nationaldagen. De lärare som undervisar på valthorn undervisar på alla bleckblåsinstrument som är trumpet, trombon, valthorn, eufonium och tuba. 
  • Mer information om Kulturskolan Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Charlotte Högnelid

Logotyp