Landsbygdsforum 2025: Kultur på landsbygden

Under årets Landsbygdsforum lyftes flera viktiga satsningar och initiativ fram som stärker landsbygdsutvecklingen i kommunen. Politiker, tjänstepersoner och representanter från kommunens byaföreningar samlades för att diskutera hur kultur, service och gemenskap kan bidra till en levande landsbygd – både nu och i framtiden.

Under forumet bjöd Britta Bergström på sång, ett uppskattat inslag som gav energi till kvällens fortsatta samtal.

Landsbygdsforum ägde rum den 14 maj i Medborgarhuset i Måttsund och arrangeras av Lule Byaforum och Luleå kommuns landsbygdsråd. Samtliga byaföreningar i kommunen var inbjudna för att fördjupa sig i det gemensamt valda temat: kultur på landsbygden.

Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå och ordförande i landsbygdsrådet, inledde forumet med att betona vikten av att satsa på landsbygden:
– Vi vet att det är attraktivt att bo på landsbygden och att många vill bo här. Därför är det viktigt att vi gör satsningar på kultur och civilsamhälle – det som skapar livet mellan husen.

En del av Luleå kommuns satsning är att förenkla för föreningar att söka bidrag, bland annat till bygdegårdar. Ulrika Lundberg (V), ordförande för infrastruktur- och servicenämnden samt ledamot i landsbygdsrådet:
– Bygdegårdar och liknande lokaler är viktiga för kulturen på landsbygden och möjliggör olika typer av arrangemang.

Därför har kommunen beslutat att höja stödnivån för driftsbidraget från 40 till 80 procent. Evelina Rydeker (MP), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden:
– Utöver det har vi infört ett särskilt bidrag för kulturevenemang på landsbygden, för att ge fler möjlighet att möta kultur i sin vardag och stärka landsbygdens och skärgårdens attraktivitet.

Vincent Rankila, fritidsledare och verksamhetsledare, berättade om den mobila fritidsverksamheten On the go.

Emma Löfström, projektledare för Kulturgarantin, presenterade kommunens nya satsning på kultur för barn och unga:
– Luleå kommun har valt att satsa på Kulturgarantin för att ge alla barn och unga likvärdig tillgång till kultur.

Från och med 2025 garanteras alla barn i kommunala och fristående skolor minst en professionell kulturupplevelse per läsår – från förskola till gymnasium. Det kan handla om scenkonst, musik, litteratur, slöjd eller eget skapande tillsammans med professionella kulturaktörer. Kulturgarantin omfattar cirka 15 000 barn och unga i Luleå kommun och inkluderar omkring 110 förskolor och skolor, både kommunala och fristående.

Emma Löfström berättade vidare:
– Under våren 2025 har cirka 90 tillfällen genomförts där elever och barngrupper fått ta del av bland annat Äventyr i Gammelstad, Electric Banana Band och Laga, vårda och reparera – en utställning och workshop på Slöjd- och formcenter.

En annan satsning för unga är On the go – en mobil fritidsverksamhet. Vincent Rankila, fritidsledare och verksamhetsledare:
– Vi packar en buss med utrustning och material och åker till sex olika bygdegårdar i kommunen för att möta ungdomar.

Sedan starten i december har verksamheten haft över 500 besök.
– Det är viktigt att ungdomar får tillgång till en meningsfull fritid där de bor.

Verksamheten har varit mycket uppskattad, särskilt eftersom ungdomarna slipper resa in till stan och i stället kan vara kvar i sin egen by.

Gudrun Wennström från Kottarna - teatern mitt i skogen, berättade om att göra revy.

Efter pausen bjöds deltagarna på ett musikaliskt inslag med Britta Bergström – en av Sveriges mest anlitade körsångare. Hon har sjungit bakom artister som Carola, Robyn, Loreen och Tommy Körberg, och har medverkat i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Britta är också en välkänd röst i TV-program som Så mycket bättre och Allsång på Skansen. Hennes framträdande blev ett uppskattat inslag som gav energi till kvällens fortsatta samtal.

Därefter berättade Gudrun Wennström från Kottarna – Teatern mitt i skogen, om att göra revy. Kottarna är en charmig och långlivad amatörteatergrupp i Bjurå, känd för sina revyer, sin gemenskap och sina föreställningar mitt ute i skogen som lockar publik från hela Norrbotten. Gruppen har funnits i över 30 år och har tilldelats flera hedersomnämnanden och priser, bland annat Stora Landsbygdspriset.
– Vi började som en studiecirkel – nu har vi hållit på i nästan 30 år, berättar Gudrun Wennström.

Dagen avslutades med gruppdiskussioner där deltagarna fick summera Landsbygdsforum, lyfta fram vad som fungerat bra, vad som kan förbättras och vilka teman man önskar fokusera på framöver.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp