Luleådansare till prestigefyllda utbildningar

En annorlunda vårtermin är snart slut. Eleverna i årskurs 3 på Luleå gymnasieskola är inom kort färdiga med sin gymnasieutbildning och nya utmaningar väntar. Det gäller inte minst för eleverna Alice Berg Jansson och Clara Selberg från estetiska programmet som tagit sin in på prestigefyllda dansarutbildningar.

Både Alice Berg Jansson och Clara Selberg har gått på estetiska programmets dansinriktning. Det är en högskoleförberedande utbildning som ger eleverna möjlighet att utveckla sin förmåga att gestalta och kommunicera inom olika dansgenrer. I vår har Alice och Clara sökt och kommit in på eftertraktade eftergymnasiala utbildningar med inriktning på dans.

Clara Selberg (vänster) fortsätter sin dansutbildning på danskonservatorium i London och Alice Berg Jansson på Balettakademin.

Stort grattis till era platser, berätta mer om utbildningarna ni blivit antagna till?

Alice: Jag har blivit antagen till Yrkesdansarutbildningen på Balettakademien (Stockholm) som är en utbildning där man utbildar sig till professionell dansare. Stilarna som är i fokus är modernt, jazz och balett. Utbildningen ger mig goda förutsättningar att ta mig fram inom dansvärlden, både som dansare och som koreograf.

Clara: Jag har blivit erbjuden och tackat ja till en plats på programmet BA (hons) contemporary dance vid konservatoriumet Trinity Laban i London. Det är en kandidatutbildning i modern dans och efter utbildningen kommer jag kunna arbeta som professionell modern dansare.

Hur såg ansökningsprocessen ut?

Alice: Vanligtvis hålls audition på plats i Stockholm, men på grund av corona-pandemin gjordes auditionen digitalt. Vilket innebar att jag istället skickade in dansvideor som innehöll vissa moment som skulle finnas med, bland annat ett modernt stycke, en piruett-kombination, ett stort hopp och en balettstång. Genom filmerna visade jag både min danstekniska nivå, mitt konstnärskap och min koreografiska förmåga. En text om mig själv, mina danserfarenheter och vad dansen betyder för mig skickades även in.

Clara: Jag gjorde min ansökan till utbildningen via video i början av året. Jag spelade in en video på när jag dansar som var en halv timma lång. Den innehöll modern teknik och ett modernt solo. Jag har också svarat på en massa frågor om mig själv och mina tidigare danserfarenheter. Jag har också skrivit ett ”personal statement” och lämnat två referenser (ett akademiskt och ett praktiskt).

På bild från vänster: Clara Selberg och Alice Berg Jansson

Hur lång är utbildningen?

Alice: Utbildningen är en treårig heltidsutbildning.

Clara: Det är en treårig fulltidsutbildning.


Vad känns roligast med utbildningen?

Alice: Det som jag ser fram emot är att få komma vidare i min utveckling och resa inom dansen. Genom Balettakademiens utbildning kommer man i kontakt med yrkesverksamma personer och dansscener, både inom Sverige och internationellt, vilket jag ser fram mot. Bland annat genom att man får en personlig mentor under år 2 och 3. Att få kontakter med etablerade dansare på svensk dansscen är något som jag ser fram emot väldigt mycket och som jag tror är väldigt värdefullt. Ytterligare en anledning till att jag väljer just Balettakademin är att man utöver all dansträning även studerar bland annat musikkunskap, sång, och kroppskunskap. Jag kommer även få möjlighet att utveckla mitt konstnärskap som dansare och min förmåga till djupare tolkning av koreografi, vilket jag tror kommer vara centralt i mitt konstnärskap och min karriär.

Clara: Det ger mig möjligheten att få utvecklas och utmanas i en kreativ miljö med människor från världens alla hörn som brinner för samma sak som jag, den moderna dansen.

FAKTA

  • Estetiska programmet på Luleå gymnasieskola är en högskoleförberedande utbildning
  • Programmet har fyra inriktningar: Dans, bild och formgivning, musik och teater.
  • Läs mer om Luleå gymnasieskolas programutbudlänk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Caroline Rönnberg

Foto: Sten Nolin, Sven Wallgren

Logotyp