Luleå Gymnasieskolas bibliotek fyller tjugo år

Grattis till Luleå Gymnasieskolas bibliotek som fyller tjugo år i år! Det firades den femte december med tal, dryck och tilltugg. Två elever från estetprogrammet bidrog med sång och musik vilket skapade fin stämning till firandet.

Biblioteket är välbevarat och har inte förändrats så mycket genom åren.

Deltagarna fick också ta del av en utställning som skildrade bibliotekets två decennier samt delta i en tipsrunda med chans att vinna fina priser. Anna Kassfeldt, bibliotekets chef, inledde med att berätta att hon ofta kallar biblioteket för gymnasiebyns hjärta.

– Vi strävar efter att det ska vara en lugn och trygg miljö, en central plats där elever och personal vill vara, här ska vi finnas som en resurs för de vi är till för.

Biblioteket invigdes hösten 2004, och Gunilla Nilsson, bibliotekarie sedan dag ett, har varit med och sett hur bibliotekets roll har utvecklats och förändrats genom åren.

– När biblioteket öppnade var det främst en plats för att leta i faktaböcker. Idag är det mer en modern informationscentral där vi söker information i olika databaser, säger Gunilla.

Gunilla minns också en tid då biblioteket var en central plats för alla elever som behövde använda datorer. Före den digitala eran, när varje elev ännu inte hade egen dator var det ofta kö till datorerna.

– Det var nästan slagsmål om platserna! Och en annan återkommande händelse var den årliga fotograferingen som varje hösttermin skapade kaos här i biblioteket.

Biblioteket har även råkat ut för både brand och vattenläcka. Trots detta har lokalernas utformning i stort sett förblivit densamma. Anna berättar att lokalerna är väldigt välbevarade men att de nu ska få lite nya sköna sittmöbler i.

Anna Kassfeldt och Gunilla Nilsson säger att biblioteket ska finnas som en resurs för både elever och personal i gymnasiebyn.

I dag är en stor del av bibliotekets arbete att låna ut klassuppsättningar. Det är en viktig del av verksamheten som inte fanns från början.

– Det handlar om när en hel klass ska läsa samma bok. Vi har 35 exemplar av flera titlar, både klassiker och andra skönlitterära böcker på engelska, svenska, samt lite på franska, spanska och tyska, säger Gunilla.

Biblioteket anordnar också aktiviteter som utställningar, bokcirklar och läsprojekt i samarbete med skolans lärare.

– Vi jobbar mycket med lärarna i olika projekt, och jag tror att vi kan utveckla samarbetet ytterligare, inte bara med språklärare som naturligt vänder sig till oss, utan även med lärare i andra ämnen, säger Gunilla.

Anna tror att biblioteket kommer att fortsätta spela en central roll i framtiden och betonar vikten av att bevara den tryckta boken.

– Det har talats mycket om e-böcker och ljudböcker, men vi har inte märkt någon större förändring. De flesta vill fortfarande ha den tryckta boken. Jag tror att det kommer att bli ett ökat fokus på läsning framöver, och att vi kommer att se en förskjutning mot fler tryckta böcker.

Från och med juli 2025 blir det lag på att alla skolor ska ha ett bemannat skolbibliotek.

– Det är helt fantastiskt att vi redan har haft det i 20 år. Det sätter verkligen läsningens och skolbibliotekens vikt på kartan och skickar ett fint signalvärde från riksdagen, säger Anna.

Emma Rosenling och Molly Engman på estetprogrammet spelade och sjöng under firandet.

FAKTA

  • Gymnasiebiblioteket invigdes 19 augusti 2004, före det inrymdes gymnastiksal och matsal för Hermelinsskolan i byggnaden.
  • 2006 var hela gymnasiebyn klar och invigdes 28 augusti.
  • Vid ombyggnationen gjorde en del konstverk, bland annat den stora fondväggen av AnnaSofia Mååg. Övrig konst har tillkommit genom åren och en del är till låns från Luleå kommuns konstsamling.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Marie Larsson

Logotyp