Luleå kommuns webbplats tar hjälp av AI

Under hösten kommer en uppdaterad och smartare version av Luleå kommuns webbplats www.lulea.selänk till annan webbplats. Webben blir en renodlad servicewebb med fokus på kommunens tjänster och service. Den nya webbplatsen tar hjälp av AI, artificiell intelligens, för att ge besökaren ännu bättre service och göra det lättare att hitta information.

AI eller artificiell intelligens är en teknik som ”lär” sig själv hur besökaren beter sig, vad hen vill veta och när och presenterar informationen utifrån det. Rätt information till rätt person i rätt tid. Varje besökare kan på så sätt få en anpassad upplevelse och snabbare väg till rätt information.

Förhandstitt på Luleå kommuns kommande servicewebb.

– Luleå kommuns webbplats består idag av över 4000 sidor och det är svårt att bygga en struktur som gör det lätt för alla att hitta informationen. Vi tänker och söker olika helt enkelt. Målet är att besökaren ska uppleva att det blir lättare att hitta kommunens tjänster och service på den nya webben, säger Andreas Johansson, digitala kanaler.

För snart ett år sedan startade Luleå kommun nyhetsportalen vartlulea.se. där kommunens alla nyheter publiceras. Arbetet med att utveckla www.lulea.selänk till annan webbplats till att bli en renodlad servicewebb med nytt innehåll och nytt utseende kommer att ske under hösten.

FAKTA

  • Förenklat kan man säga att AI är ett sätt att programmera datorer på. I stället för att ge exakta instruktioner till datorn om vad den ska göra, programmeras den till att förstå problem och lösa dem på egen hand.

Text: Andreas Johansson

Foto: Pixabay/Gerd Altmann

01 juli 2019

Logotyp