Luleå kommun värvar nya Luleåbor i Nederländerna

Luleå kommun har i helgen, tillsammans med tio andra norrkommuner, regionen, universitetet, EURES/AF, Swedish Lapland Visitors Board med flera, deltagit på mässan Emigration Expo i Nederländerna.

Den 25e upplagan av Emigration Expo gick av stapeln den 1 och 2 april i Houten, Nederländerna. Luleå kommun fanns på plats tillsammans med Arjeplogs kommun, Bodens kommun, Gällivare kommun, Haparanda stad, Jokkmokks kommun, Kiruna kommun, Pajala Kommun, Piteå kommun, Älvsbyns Kommun, Övertorneå kommun, Swedish Lapland Visitors Board, Luleå tekniska universitet, EURES Sweden Arbetsförmedlingen, LKAB och Region Norrbotten.

Öppning av Emigration Expo lördag 1 april.

13 000 mässbesökare

Mässan, som öppnade kl 10 på lördagsförmiddagen, kom att dra otroligt mycket folk. Under dessa två dagar passerade inte mindre än 13 000 mässbesökare och väldigt många var intresserade av just norra Sverige.

– Vilken fantastisk mässa! Människorna vi mött har varit otroligt pålästa och upplevelsen är att väldigt många är motiverade att flytta till Sverige, Norrbotten och Luleå för att starta ett nytt liv. Dessutom berättade flera av besökarna att de redan påbörjat språkkurs i svenska, säger Åsa Tomtén Jacobsson, HR-strateg på Luleå kommun.

Med på resan följde även Ian Sunter från Nederländerna som bott i Luleå i 7 år;

– Jag fick en fantastisk möjlighet att komma upp till Luleå för att arbeta och nu bor jag här tillsammans med min fru och två söner. Vi är så glada att vi hamnade i Norrbotten och det är vad jag berättat för mina landsmän på mässan. Här finns spännande jobb, vacker natur, ett tryggt samhälle och inte minst gott om utrymme.

Ian Sunter pratar med sina landsmän om att flytta till Luleå.

Ian Sunter pratar med sina landsmän om fördelarna med att bo i Luleå.

Monica Barck Flygare arbetar som företagskoordinator på Luleå kommun och hon fick kontakt med ett ungt nederländskt par som bestämt sig för att flytta till Luleå;

– Helt otroligt, men Shannon och Arjoen hörde faktiskt av sig just innan mässan eftersom de fått veta att vi skulle åka ned till Nederländerna på Emigration Expo. De sökte upp oss här på mässan och har redan nu tagit beslut om att flytta upp, så vi har faktiskt bokat in dem på ett möte i Luleå redan nu i veckan. Nu ska vi bara se till att hjälpa dem att etablera sig på bästa sätt, berättar Monica.

Shannon och Arjoen från Nederländerna.

Shannon och Arjoen från Nederländerna har bestämt sig för att flytta till Luleå.

En längtan efter bättre livskvalitet

Trenden med antalet människor som flyttar från Nederländerna är ökande. Ungefär 150 000 nederländare flyttar utomlands varje år. En av de främsta drivkrafterna är en längtan efter bättre livskvalitet och en trygg och naturnära miljö för barnen att växa upp i.

Av dem som besöker mässan flyttar 65 procent utomlands inom två år, och Sverige är ett populärt alternativ för nederländarna. Norrbotten har brist på arbetskraft inom nästan alla branscher. Det här är ett försök att sammanföra människor som är på jakt efter en ny framtid med ett Norrbotten i stort behov av nya invånare, och visa på möjligheterna till ett nytt liv.

– Vi från Luleå har gemensamt träffat drygt 350 personer under de här dagarna. För mässbesökarna kan bemötande vi gett dem vara ett steg på vägen mot ett flyttbeslut som kanske kommer om något år, avslutar Monica Backman, inflyttarkoordinator på Luleå kommun.

Mässan arrangerades inom ramen för projektet North Sweden Green Deal, som medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Maria Näslund

Logotyp