Luleårektor leder utredning om rektorernas förutsättningar: "Ett hedersamt uppdrag"

Det är svårt att behålla rektorer på sina uppdrag över en längre tid. Nu har Maria Hahne, rektor på Luleå gymnasieskola fått det prestigefulla uppdraget att utreda orsakerna bakom. ”För att få en trygg skola behöver man en stabil organisation”, konstaterar hon.

Maria Hahne,  rektor vid Luleå Gymnasieskola och programansvarig för naturvetenskapsprogrammet, spetsutbildningen inom matematik, och el- och energiprogrammet

Maria Hahne, rektor vid Luleå gymnasieskola, leder på uppdrag av regeringen en utredning om hur rektorernas förutsättningar kan förbättras

När Maria Hahne i maj fick frågan från regeringen om att leda utredningen så behövde hon ingen lång betänketid. Syftet med utredningen är att minska den höga omsättningen av rektorer genom att skapa bättre förutsättningar för dem. Utredningen ska bland annat titta på rektorsområdenas storlek och den stora administrationsbördan.

– Det är verkligen ett hedersamt uppdrag. Rektorers förutsättningar har diskuterats länge och Sveriges skolledarförbund har under många år lyft frågan om att förbättra rektorers arbetsmiljö för att få bättre resultat i svensk skola. Det är bra att man nu tar tag i det, säger hon.

Maria Hahne har under många år varit engagerad fackligt i Sveriges skolledare, hon är ordförande för föreningen Sveriges spetsutbildningar och har i år varit nominerad till Årets skolledare, något som hon tror spelat in i att hon blev tillfrågad för att leda utredningen.

– Elevernas resultat i olika skolor handlar både om betyg och resultat av undersökningar kring exempelvis trygghet och studiero. Skolor med stor omsättning av rektorer kan få utmaningar med stabilitet i organisationen, vilket behövs för att få en skola med trygga lärare och elever, säger Maria Hahne.

Anledningarna till att rektorer lämnar sitt uppdrag tidigt är flera menar Maria Hahne.

– Arbetsmiljön är en viktig fråga. Vi har stora personalgrupper att hantera men vi behöver också se till hur skolan är organiserad. Det handlar inte endast om antalet medarbetare utan också antalet grupper som rektor ska hantera.

Maria Hahne, rektor Luleå gymnasieskola

I juni nästa år ska utredningen presenteras för regeringen och Maria Hahne hoppas att då kunna presentera konkreta förslag.

Rektorers administrativa uppgifter behöver ses över.

Det sägs att Luleå lyckas bättre jämfört med övriga landet att behålla sina skolledare, stämmer det?

– Jag har ingen kännedom om Luleå har lyckats bättre. Luleås grundskola hade tidigare utmaningar med rekrytering. Grundskolechef och utvecklingsledare har arbetat med rektorers arbetsmiljö och med organisationsfrågor. Grundskolechef och utvecklingsledare med flera har verkligen arbetat för att skapa bättre förutsättningar och där man lyckats i sitt arbete. Jag har fått information om att rekryteringar numera har många sökande till rektorstjänsterna. Det är en riktig fjäder i hatten för Luleå kommun och det visar att förändringsarbete ger resultat.

Är det något du inspireras av i utredningsarbetet?

– Jag tar med mig mina erfarenheter in i arbetet och vi kommer att analysera små och stora kommuner, i hela utbildningsväsendet.

I juni nästa år ska utredningen presenteras för regeringen.

– Det är kort om tid. Jag hoppas att vi ska ha konkreta föreslag med tydliga konsekvensbeskrivningar att presentera så att politiken lättare ska kunna fatta beslut.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp