Lumiregalan prisade skolbarnens filmer

Nu är det klart vilka femteklassare som vunnit priser för bästa film om källsortering. Segrarna presenterades på Lumiregalan i Kulturens hus och i förlängningen hoppas arrangörerna på ökat engagemang och kunskap i ämnet.

För andra året i rad har Lumiregalan gått av stapeln. Arrangörer är kommunens renhållningsbolag Lumire Luleå Miljöresurs AB, tillsammans med Norrbottensmedia, Vilda Kidz och Luleå hockey.
– Vi vill inspirera unga Luleåbor att lära sig mer om källsortering och miljö, säger Erik Öhrling, vd Lumire, Luleå Miljöresurs AB.

Elever och lärare i klass 5A på Furuparkskolan har gjort den vinnande filmen om källsortering.

Inför galan utlystes en tävling bland Luleås femteklassare att göra en film om varför det är viktigt att källsortera. Av 18 inlämnade bidrag gick fem till final. Juryn bestående av Mia Jakobsson, Norrbottensmedia och Erik Öhrling, Lumire, är imponerade över kreativiteten som eleverna uppvisar.
– Det här är ett roligt sätt att sprida kunskap om källsortering, säger Erik Öhrling. Förhoppningsvis skapar vi på det här sättet ett ökat engagemang hos barn och ungdomar.

Erik Öhrling menar att det dock finns mycket kvar att göra när det gäller sopsortering.
– Trots att Luleåborna har minskat fem kilo brännbart avfall per hushåll sedan 2015, slängs det fortfarande 60 procent fel i brännbara sopor.

Pristagarna på Lumiregalan

Galan i Kulturens hus bjöd på filmvisning av de fem finalisterna och sedan prisutdelning till tre av dem. De cirka 270 galabesökarna bjöds även på godisregn med Vilda Kidz och möjlighet att träffa spelare från Luleå hockey.

1:a pris till Furuparkskolan 5 A som vann en dag med Vilda Kidz.
2:a pris till Alviksskolan klass 5 som vann ett presentort på Alcatraz.
3:e pris till Avanskolan klass 5 som vann matchbiljetter till en Luleå hockeymatch.

FAKTA

  • Varje Luleåbo slänger i snitt 550 kilo sopor per år och person.
  • Glas och metall kan återvinnas hur många gånger som helst, papper kan användas 5-7 gånger innan fibrerna blir för dåliga.
  • Läs mer om kommunens återvinning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Karin Kemi

Foto: Jessica Tervaniemi

10 juni 2019

Logotyp